Varför städa varje vecka?

Måste man verkligen städa varje vecka? Förr i tiden, när våra farföräldrar och och deras farföräldrar var unga, pratade man om "lortsverige". Det var på 1930-talet som en (då) ung reporter åkte land och rike runt och rapporterade vad han såg. Han hette Ludvig "Lubbe" Nordström och myntade begreppet "lortsverige" då han mötte mycket misär och smutsiga hem med många barn. Det är numera länge sedan, men det gav verkligen avtryck i Sverige och gjorde att man ansåg att ett riktigt och bra hem, var ett rent hem.

Man måste inte städa varje vecka

Man måste inte städa varje vecka. Det som är viktigt är att man däremellan håller det rent i sitt hem. Ibland har vi nästan städat för mycket. Man har sett att barn på andra sidan Östersjön, i länder som förut tillhörde det forna Sovjetunionen; Estland, Lettland och Litauen, bladn annat, hade barn som inte var lika allergiska mot allt möjligt som svenska barn är. Man kunde inte komma fram till andra skillnader, än att i de länderna städade man inte lika mycket. Kanske städar vi våra hem för mycket?

Viktigt att regelbundet storstäda

Om man inte vill städa varje vecka, kan man i stället storstäda varannan eller var tredje vecka. Då städar man riktigt grundligt och noggrannt. Det kan innebära att man städar ur kylskåp och frys, rengöra både innertak, väggar, badrum och kök mer ingående. Har man fått en storstädning utförd i sitt hem minst en gång i månaden är det viktigt att där emellan själv se efter så att köket och badrummet håller en bra nivå och själv torka bort smuts på handfat och i toastolen. Man kan till exempel skaffa hem en liten robotdammsugare som går där hemma när du själv är på jobbet och dammsuger i lugn och ro.

Anlita städföretag för veckostädning

Vill man inte bara få det städat en gång i månaden, kan man ändå slippa städa varje vecka. Varför inte anlita ett städföretag som kommer och utför hemstädning i Solna? Då slipper du bekymret med att det inte är städat hemma. Du kommer i stället hem till ett städat och rent hem när städföretaget har varit där. Från och med i år kan du göra avdrag upp till 75.000 kronor per år och per person. Det gäller alla i ett hem som omfattas av hemstädningen, alla som bor där, och som är över 18 år och som betalar för hemstädningen.

20 Feb 2019