Städa med ättika och få ett bättre resultat

Ett underskattat sätt att lära sig något nytt är att faktiskt fråga de som har erfarenhet av området i fråga – oavsett vilket det handlar om. Då det kommer till städning och matlagning så finns det i synnerhet en målgrupp som man med fördel kan vända sig till med sina spörsmål och denna i form av mammor och mormödrar. Det som inte din gamla mormor vet om städning – det är helt enkelt inte värt att veta.

Och: hur städar då din mormor? Jo, ett av de många tips som du förmodligen kommer att få vid en fråga är att du ska använda dig av ättika. Det är nämligen lite av ett universalmedel som går att använda till det mesta (vi kommer att peka på områden där det inte går att använda också) och som dessutom är både billigt och miljövänligt. Kort och gott; har du problem med att få rent så är förmodligen inte ättika någon dum idé att skriva ner på din inköpslista. Vi visar några områden där det är synnerligen effektivt och vi börjar i:

Badrummet

  • Kakel och klinkers. Problem med att ditt kakel ser matt, trist och slitet ut? Har du svarta avlagringar i fogen mellan plattorna? Lätt ordnat! Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska, spraya över kaklet och använd därefter en tvättsvamp och gnugga rent. Det kan vara svårt att komma åt riktigt i fogen och här kan du med fördel ta en gammal – mjuk – tandborste för att bli av med avlagringarna som fastnat.
  • Toaletten. Ättika fungerar i många fall betydligt bättre än de dyra produkterna för rengöring som du hittar i livsmedelsbutiken. Använd ättika, låt det dra in och rengör med en vanlig toaborste. För lukter så kan du hälla i två- tre koppar ättika, låta det dra in i ungeför trettio minuter innan du spolar. Garanterat luktfritt.
  • Spegeln och duschväggen. Blanda lika delar ättika och ljummet vatten i en flaska. Spraya och rengör med en svamp innan du avslutar genom att torka av med ett mjukt tyg.

 

Golvet: Har du ett icke-vaxat golv så kan du rengöra det med hjälp av ättika. Blanda i några koppar i hett vatten och använd skurmoppen precis som vanligt.

Köket:

  • Avloppet. Problem med stopp i avlopp eller med dålig lukt därifrån? Prova att frysa in ättika i små kuber, plocka fram en sådan vid behov och låt den smälta ner i avloppet. Spola med kallt vatten ungefär en halvtimme efteråt.
  • Skärbrädan. Ta lite ättika och diska som vanligt – bakteriefritt direkt!
  • Mikrovågsugnen. Matstänk som fastnat, dåligt lukt och en ofräsch mikro? Ställ in en kopp med ¼-ättika och en kopp vatten och kör dessa på hög värme i någon minut. Ättikan hjälper till att lösa upp den mest ingrodda fläcken och gör att du med lätthet kan torka av med en vanlig disktrasa efteråt.

 

Undvik att använda ättika på: Stengolv, bänkskivor av granit eller annan natursten och trägolv. Syran i ättikan riskerar att fräta på dessa material.

Ättika absorberar dålig lukt

Ättika är ett universalmedel vad gäller städning. En av de stora fördelarna är att ättika har en förmåga att absorbera dålig lukt och kraftig odör. Det gör att du har väldigt många användningsområden. Ser man till exempelvis köket så är det inte ovanligt att känna en viss stank från sopkorgen. Så behöver det inte vara!

Det första du ska göra är att tömma soppåsen (såklart) och därefter ska du rengöra kärlet med hjälp av diskmedel. Då detta väl är gjort så är det dags för ättika att kliva in i handlingen. Doppa en brödskiva i ättika och lägg denna i botten av kärlet. Denna ska sedan ligga över natten och då du väl öppnar underskåpet där sopkärlet står så kommer du inte att känna någon odör längre.

Det här fungerar även i andra områden i huset. Har du en källare som luktar lite unket, luktar det konstigt i badrummet eller i sovrummet så är ättika en bra lösning. Använd gärna tricket med bröd - men se till att det ligger på en tallrik så att det inte bildas fläckar.

Ättika - perfekt för fönsterputs

Har du problem med att få dina fönster rena? Ättika är ett väldigt bra rengöringsmedel som används av många städföretag. Anledningen till detta är att ättika är perfekt för att lösa upp både fett och smuts. Genom att blanda två matskedar ättika med några droppar diskmedel i en hink med ljummet vatten så får du den ultimata fönsterputsen. Du applicerar som vanligt med en tvättsvamp och använder din fönsterraka för att göra rent.

Tänk på att svårigheten med fönsterputs per se inte ligger i att få rent - det handlar om att det kan vara farligt. Bor du högt upp i en fastighet så är rådet att du tar hjälp. Riskera inte livet för att få rena fönster. Idag finns det städföretag som erbjuder fönsterputs för väldigt förmånliga priser. I och med att tjänsten dessutom inkluderas i Rut-avdraget så handlar det om en ytterst prisvärd lösning. Ta inga onödiga risker!