Städa med ättika och få ett bättre resultat

Ett underskattat sätt att lära sig något nytt är att faktiskt fråga de som har erfarenhet av området i fråga – oavsett vilket det handlar om. Då det kommer till städning och matlagning så finns det i synnerhet en målgrupp som man med fördel kan vända sig till med sina spörsmål och denna i form av mammor och mormödrar. Det som inte din gamla mormor vet om städning – det är helt enkelt inte värt att veta.

Och: hur städar då din mormor? Jo, ett av de många tips som du förmodligen kommer att få vid en fråga är att du ska använda dig av ättika. Det är nämligen lite av ett universalmedel som går att använda till det mesta (vi kommer att peka på områden där det inte går att använda också) och som dessutom är både billigt och miljövänligt. Kort och gott; har du problem med att få rent så är förmodligen inte ättika någon dum idé att skriva ner på din inköpslista. Vi visar några områden där det är synnerligen effektivt och vi börjar i:

Badrummet

  • Kakel och klinkers. Problem med att ditt kakel ser matt, trist och slitet ut? Har du svarta avlagringar i fogen mellan plattorna? Lätt ordnat! Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska, spraya över kaklet och använd därefter en tvättsvamp och gnugga rent. Det kan vara svårt att komma åt riktigt i fogen och här kan du med fördel ta en gammal – mjuk – tandborste för att bli av med avlagringarna som fastnat.
  • Toaletten. Ättika fungerar i många fall betydligt bättre än de dyra produkterna för rengöring som du hittar i livsmedelsbutiken. Använd ättika, låt det dra in och rengör med en vanlig toaborste. För lukter så kan du hälla i två- tre koppar ättika, låta det dra in i ungeför trettio minuter innan du spolar. Garanterat luktfritt.
  • Spegeln och duschväggen. Blanda lika delar ättika och ljummet vatten i en flaska. Spraya och rengör med en svamp innan du avslutar genom att torka av med ett mjukt tyg.

 

Golvet: Har du ett icke-vaxat golv så kan du rengöra det med hjälp av ättika. Blanda i några koppar i hett vatten och använd skurmoppen precis som vanligt.

Köket:

  • Avloppet. Problem med stopp i avlopp eller med dålig lukt därifrån? Prova att frysa in ättika i små kuber, plocka fram en sådan vid behov och låt den smälta ner i avloppet. Spola med kallt vatten ungefär en halvtimme efteråt.
  • Skärbrädan. Ta lite ättika och diska som vanligt – bakteriefritt direkt!
  • Mikrovågsugnen. Matstänk som fastnat, dåligt lukt och en ofräsch mikro? Ställ in en kopp med ¼-ättika och en kopp vatten och kör dessa på hög värme i någon minut. Ättikan hjälper till att lösa upp den mest ingrodda fläcken och gör att du med lätthet kan torka av med en vanlig disktrasa efteråt.

 

Undvik att använda ättika på: Stengolv, bänkskivor av granit eller annan natursten och trägolv. Syran i ättikan riskerar att fräta på dessa material.