Områden där du kan prova att städa med citron

Om man skulle kunna fråga vår natur vilket det bästa rengöringsmedlet är så skulle naturen i fråga förmodligen säga citron. För; citronen är naturen alldeles egna rengöringsmedel och tyvärr så har detta livsmedel kommit lite i skymundan och blivit lite bortglömd under senare år. Frågar du exempelvis din mormor eller farmor om citron och städning så kommer dessa förmodligen att komma med hundra tips om hur du ska gå tillväga och alla dessa skulle förmodligen också fungera alldeles utmärkt.

Vi nöjer oss dock med att ge några enkla tips som där du med fördel kan använda dig av citron som bas vid din städning. Se till att köpa ett gäng och ha framme – citroner är nämligen en väldigt snygg inredningsdetalj som många inredare använder sig av vid exempelvis visningar och fotografier som föregår sådana. Gör det du med!

  • Gör ett rengöringsmedel. Det första du ska göra är att riva bort zesten från några citroner och därefter pressa ned lite saft. Blanda detta tillsammans med vinäger i en burk och låt stå i några dagar – minst en vecka rekommenderas. Här får du ett billigt och effektivt rengöringsmedel som biter på de flesta fläckar som kan komma i din väg. Var dock medveten om att citron kan ha en blekande effekt. Testa gärna på en mindre yta innan således.
  • Kalk på diskbänken eller på duschväggen i badrummet? Inga problem. Skär en citron på mitten och använd halvorna för att gnugga bort avlagringarna i fråga. Torka av med en trasa efteråt.
  • Pressa saften ur en citron ner i en kopp vatten. Ställ in i mikron och kör på full effekt i någon minut. Citronen (syran) löser upp matresterna och du kan enkelt torka bort med vanligt hushållspapper alternativt en fuktigt trasa. Den dåliga lukten som kan komma ur en mikro – den försvinner på köpet.
  • Först så kan du tillverka ett effektivt rengöringsmedel (en enklare variant av det vi tipsade om ovan) genom att blanda citron och vatten i en sprayflaska. Citronvatten biter på det mesta och som exempel på det kan vi nämna toaletten. Spraya ditt nytillverkade citronvatten i klosetten innan du går och lägger dig, spola på morgonen och du kommer att se en enorm skillnad. Citronvatten fungera även utmärkt på vanliga fläckar i exempelvis köket. Ha en flaska stående och gör nytt allt eftersom. Billigt, miljövänligt och extremt effektivt.