Kontakta

Städning av kontor och fastigheter

16 okt 2019

På platser där många människor dagligen vistas blir det snabbt smutigt och ofräscht. Förutom ett trist intryck ökar det dessutom risken för allergier och sjukdomar. Framför allt i stora kontorslandskap där det kan sitta upp emot 100 personmer samtidigt. För allergiker är det mycket problematiskt i dessa stora lokaler och det ställs höga krav på städning och ventilationen.

Välj en trygg städpartner 

En bra städfirma är guld värt för att tryggt veta att städningen sköt kontinuerligt så man kan fukusera på sin verksamhet utan avbrott. Man bokar enkelt upp en abonenmangsstädning på samma tider och med lagom tidsintervall som passar verksamheten. Städfirmorna har utbildad och kunnig personal som även har vetskapen att städning på till exempel ett kontor innebär tystnadsplikt eftersom det kan handla om hemlig information i lokalerna som ska städas. 

Professionell städutrustning

Städföretagen är mycket effektiva och kunniga när de städar kontor och andra lokaler där många människor vistas dagligen. Numera används betydligt mer miljövänliga och skonsamma städmetoder vid städningen. De klassika trasorna är utbytta mot mirofiber som är mer skonsamma mot miljön och människor och dessutom mer effektiva eftersom de drar åt sig smutsen bättre.

Det ger även upphov till mindre allergier vilket är mycket positivt.

Effektiva städmetoder 

Dammsugare och annan städutrustning som används är betydligt mer effektiv än den utrustning man har hemma. Personalen är utbildad och kunnig för en mycket effektiv och snabb städning.

Man använder sig av checklistor och städscheman för att kunden ska bli nöjd och för att inget ska missas. Som kund har man alltid en garanti för att städningen blir korrekt utför enligt avtalet. Och skulle något missas eller om det finns övriga brister åtgärdas detta kostnadsfritt omgående.

Trappstädning

På företag och i fastigheter där många personer dagligen rör sig är det viktigt att inte glömma trapphuset. Det blir snabbt smutsig och ofräscht, framför allt vinter och höst. Det ger en ökad trivsel när trapphuset är välstädat och doftar gott. Det finns många fördelar både på kort och lång sikt. Städföretagen är erfarna av denna typ av städning som sklijer sig från inomhusstädning.

Förutom det uppenbara att det ger ett gor första intryck för hela verksamheten som bedrivs på företaget, men det ger också en värdeökning på fastigheten eftersom det inte slits i onödan. Det är också viktigt för brandsäkerheten att inte är skräpigt i trapphuset.

Letar du efter en erfaren städfirma i Solnaområdet? Här kan du läsa mer och be om en offert till företaget eller bostadsrättsföreningen: https://www.städningsolna.nu.

När du inte kan städa hemma

10 okt 2019

Det är inte alla som hinner eller kan sköta sin hemstädning av olika anledningar. Då är det smidigt att anlita ett städbolag som med hjälp av professionella städare ser till att ditt hem är skinande rent. Det kommer att bli skillnad när ett städproffs sköter städningen. När man ser när en utbildad städare arbetar så förstår man snabbt varför. Och dessutom går det betydligt fortare.

Vissa är oroliga över att låta en okänd person städa ens privata hem. Men idag är städbranschen en seriös bransch med korrekta avtal, försäkringar och garantier. Skulle det mot all förmodan finnas brister i städningen åtgärdas detta kostnadsfritt. Efter färdig städning sker alltid en besiktning.

Använd RUT-avdraget för hemstädning

Det går utmärkt att utnyttja RUT-avdraget på städtjänster. Det innebär en halvering av priset! Till råga på allt dras det direkt på fakturan och du behöver inte göra något. Om man är över 65 år fyllda kan man dra av upp till 50 000 kr per år och person. Personer mellan 18-65 får dra av 25 000 per år och person. Är man två i hushållet blir det alltså det dubbla. Det är mycket enkelt och all admin med skatteverket sköts av städfirman. 

Vad och hur vill du ha städat?

Först ska du bestämma vad det är du vill ha städat. Kanske behöver du en punktinsats inför en högtid eller fest? Eller känner du att du behöver kontinuerlig hjälp på fasta dagar som du själv bestämmer? Många företag erbjuder en provstädning för att du ska känna dig trygg innan det bokas upp en abonnemangstädning. Det går också ofta att begära att det är samma städare som utför städningen varje gång, förutsatt att du är nöjd efter provsätdningen.

Många väljer att ha kontinuerlig städning på samma veckodag och tid varje eller varannan vecka för en enkel planering. Tänk vad skönt varje fredag när du kommer hem från arbetet så är ditt hem skinande rent utan att du har lyft ett finger.

Hur ser ett städavtal ut?

Ett vanligt städavtal kan se ut så här: dammsugning av alla golv och mattor, dammtorkning av fria ytor, avtorkning av möbler, dörrar och lister och tömning av papperskorgar. I badrummet rengörs tvättställ, WC, badkar eller duschkabin, kakel och övriga vitvaror. När det gäller köket rengörs alla bänkytor, spis, kyl, frys, diskho och kakel samt lättare rengöring av fläkt, köksluckor och vitvaror. 

Letar du efter en duktig och seriös städfirma i Örebro? Läs mer här på deras hemsida och gör en offertförfrågan: https://www.hemstädningörebro.se.

När du behöver fönsterputsare i Sundsvall

14 sep 2019

Behöver du fönsterputsare och råkar bo i Sundsvall? Känner man inte till något städbolag, eller någon som arbetar som egen företagare som städare och som putsar fönster i Sundsvall kan man börja med att googla "fönsterputsare Sundsvall". Sedan är det bara att ta kontakt och be om offert och referenser och sedan välja den som har bäst referenser.

Det är viktigare att en fönsterputsare i Sundsvall har bra referenser, än att de är billiga i pris. Varför det är så, beror på att många som tar låga priser, ofta arbetar med tanke på att kunderna får den slags fönsterputsning som de betalar för. Har man då ett lågt pris och man som kund inte betalar så mycket, kan man råka ut för en fönsterputsare som knappt rengör fönster. Och vad är det då för vits med att anlita någon som knappt gör jobbet? Då är det bättre att betala bra och få ordentligt rena fönster i stället.

Få fönsterputs av Rentutav

Anlita fönsterputs med Rut-avdrag

Att anlita ett städbolag som utför fönstertvätt ger möjlighet till Rut-avdrag på inkomstskatten. Skatteverket är den myndighet som har hand om Rut-avdragen. Man ansöker om avdragen efter att man har betalat. Det gör man hos Skatteverket och man får avdragen sedan på den inkomstskatt som man annars betalar skatt på. Många städbolag kan sköta om avdragen så att deras kunder slipper det. Det brukar alltid ta lite tid att lägga ner på ansökningar, papper som ska fyllas i och sedan år man vänta på avdraget. Gör städbolagen själva avdragen åt en, slipper man se det hela beloppet och avdragen är gjorda när man sedan betalar.

Varför ska man ge om referenser?

Varför ska man egentligen be om referenser? Är det inte alla som arbetar på samma sätt, det kan väl inte vara så svårt att tvätta fönster? Det som är skillnad mellan olika fönsterputsare kan vara det att alla människor arbetar olika. Vissa arbetar på ett noggrant sätt, andra inte. Vissa är duktiga på att hålla tider, komma på avtalade tider, göra klart arbetet när man har sagt att det ska vara klart. Det finns (tyvärr) människor som talar i sina mobiler medan de arbetar. Även om de själva påstår att samtalet i mobilen inte ska påverka kvaliteten på arbetet, kan man ju med fog undra hur bra arbetet egentlligen blir. Och hur trevligt är det med en fönsterputsare som hela tiden pratar oavbrutet i telefonen när de arbetar? 

Det bör man städa varje vecka

14 aug 2019

Är en städning svår att göra? Vad ska man börja med, om allt ligger huller om buller i en enda röra? Hur får man ordning på oredan? Det finns en populär serie på Netflix som handlar om den japanska kvinnan och städexperten Marie Kondo. Det första hon ser till att alla som vill lära sig städa, är att göra sig av med allt som inte ger en själv glädje. Hon utbrister att varje sak som man väljer att behålla, ska ge en "ping" av glädje i hjärtat när man håller i den. Hon hälsar dessutom på alla hem som hon kommer in till. När man slänger sakerna man har haft, ska man tacka varje sak, som har funnits i hemmet och gjort nytta, men som inte gör det mer. När man sedan ska städa, måste man ge varje sak en plats. När alla sakerna har fått sina olika platser i hemmet, är det städat, och det blir lättare att hitta den.

Ordning och reda varje fredag

Är man en person som gillar ordning och reda, och dessutom vill ägna helgen åt allt som är roligt i stället, kan man se till att städa, antingen på torsdagen eller fredagen. Då börjar man med att se över sina saker. Ska de behållas, ges bort eller säljas? Om man behåller dem, ska man lägga alla sakerna på sina egna platser. Det är början på att få ordning i hemmet. När alla sakerna ligger på sina platser, kan man börja med att rengöra hemmet. I vilken ordning man vill göra detta, beror på vilken personlighet man är. Här kan vi rekommendera att börja med det svåraste och mest krävande såsom toalett och kök. Städar man dem ordentligt, är det mest över sedan när man är färdig med de utrymmena.

  1. Städa kök – när du städar köket, börja med att diska, om det finns disk som behöver det. Plocka sedan undan allt som är diskat, och lägg varje sak på sin plats. Rengöra sedan diskbänk, arbetsbänk och eventuellt under diskbänken om det är smutsigt där. Rengör fönsterbrädor och eventuella hyllor i köket. Rengör sedan spis, mikro och ugnen. Behöver kylskåpet städas? Ta en fuktig trasa och diskmedel och torka rent inuti och utanpå.
  2. Städa badrum – använd olika trasor till handfat och badkar och andra, särskilda trasor till toastolen. Använd gärna miljövänliga rengöringsmedel såsom grön såpa av Grumme. Häll såpa i toastolen. Låt verka. Gör en blandning av vatten och såpa i en tom sprutflaska. Sedan kan du spruta av flaskan på handfatet och badkaret och torka sedan rent i handfat och badkar. När du sedan är klar med det, sprutar du på samma sätt i toastolens toaring. Torka rent med trasor avsedda för den. Borsta toastolen ren och spola.
  3. Städa vardagsrum – ta en trasa som är avsedd för vardasgrummet och spruta på av flaskan på trasan och torka bort damm på fönsterbrädor, hyllor och bord.
  4. Städa sovrum – torka med trasa, avsedd för sovrum efter att du sprutat på av flaskan med rengöringsmedel.

När alla rum är färdiga, är det sedan bara att dammsuga golv och moppa dem rena. Eller så anlitar man en städfirma som utför allt detta åt dig. Läs mer på: https://www.hemstädningupplandsväsby.se.

Städa på mindre än 20 minuter per rum

26 jun 2019

Man måste inte lägga ner massor med tid på att städa. Det går att fuska sig till städningen, och det är värt det om man till exempel plötsligt får gäster som man inte har räknat med. Kommer det någon som är oväntad, kan man behöva städa undan sådant som har legat framme. Då har man inte tid för någon noggrann städning, utan får  ta undan det värsta så att det ser städat ut även när det inte är det. Man kan snabbt slänga in saker som har legat framme i garderoben. Ta bort smutsiga handdukar, hänga upp rena. Man kan ställa undan disk i diskmaskinen så att diskbänken töms. Vill man vara säker på att det ser städat ut kan man gå samma väg som gästerna går från hallen till vardagsrummet och plockar bort sådant som är i vägen. I övrigt kan man städa lite mer noggrant en annan gång. Så här kan man städa mer ingående men ändå inte ödsla tid på städningen.

Så städar du på mindre än 20 minuter

Det första man kan göra när man inte vill slösa tid på att städa varje rum, är att plocka bort allt som ligger i vägen. Sedan kan man ta en fuktad tras och torka fönsterbrädor, soffbord, överst på bokhyllan. Sedan skaka av bordsduk och matta. Sedan dammsuger man golvet så är det klart. När golvet är dammsuget så tar man en mopp som är fuktad med rengöringsmedel och torkar rent golvet. Sedan gör du om samma procedur med städningen i sovrummet. 

I köket

I köket kan du torka av fönsterbrädor på samma sätt med en fuktad trasa och lite rengöringsmedel. Sedan bör du torka rent spisen diska disken på diskbänken, eller ställ in den i diskmaskinen. Skaka av bordsduken, torka rent på köksfläkten och dammsug köksgolvet. Sedan tar du golvmoppen, tar på rengöringsmedel och torkar rent köksgolvet.

I badrummet

I badrummet blr du torka rent handfatet. Under tiden kan du lägga i WC- rent i toastolen, innan du torkar rent på toaringen. När den är ren, tar du några tag med toaborsten och gör rent i toastolen. Efter det bör du dammsuga golvet och dammtorka golvet så är hela badrummet rent. 

Anlita städbolag för hemstädning

Har man inte tid, kan man i stället anlita ett städbolag som gör hemstädningen och de lär inte göra det på 20 minuter utan lär göra hemstädningen under längre tid än så och mer ingående.

Så hittar du rätt städföretag till kontorsstädningen

16 jun 2019

Arbetar du i Uppsala? Det finns ett 10-tal städbolag som man kan anlita i en av Sveriges mest anrika storstäder, Uppsala. Har man ett kontor, ett företag och arbetsplats i Uppsala vill man säkert välja ett städbolag som man kan lita på och som städar på ett sätt som ger hög kvalitet. Vilka kriterier är viktiga när man ska få tag i ett bra städbolag? Är det viktigt att de arbetar nära en? Att de är billiga? Eller att de städar ordentligt när de en gång städar? Här går vi igenom några viktiga kriterier som man bör ta hänsyn till när man väljer ett städbolag.

1. Noggrann städning med kvalitet

Vem vill anlita ett städbolag som man gå efteråt och städa på nytt? Ibland kan man råka ut för städare som städar så obefintligt eller slarvigt att man knappt märker att de har varit på plats, ännu mindre att de faktiskt har städat. Då är det viktigare att städarna städar på ett sådant sätt att det syns när de har städat och att det håller en hög kvalitet när de städar, eller hur?

2. Städning med garanti

Om det är noggranna städare, så kan du ge garantier på städningen. Om de själva vet att de städar så pass bra, när de städar, så kan de ge garantier på sin städning. Och för dig som kund, vet du att det verklien blir städat om du får garantier på städningen.

3. Städning anpassad efter kunden

Det är vitktigt, inte bara att städarna städar efter eget huvud, utan att de lyssnar på sina kunder och vad de önskar med städningen. Då är det viktigt med ett städbolag som tar hänsyn till vad kunderna önskar sig och vad som är viktigt för kunderna.

4. Miljömedveten städning

De flesta städbolag har blivit allmer medvetna om hur man göra när man städar miljövmedvetet. Om de undviker starka kemikalier, behöver man inte drabbas av allergier. Det är ofta just därför som man drabbas av allergi, därför att man har använt väldigt starka kemikalier och att vistas i lokaler med starka kemikalier så mår personalen dåligt.

5. Ekonomisk stabilt städbolag

En sista sak som är vikgit när man ska välja ett städbolag, är att det inte är ett städbolag som finns idag, men är borta i morgon. Har  städbolaget en stabil ekonomi, så vet man att de kommer att finnas kvar när man behöver dem. Då kan det vara bra att välja ett städbolag som redan har funnits i några år. Då är det lättare att lita på ett sådant städbolag och att de har en stabil ekonomi. Här kan du läsa mer om ett stabilt städföretag med städning som håller en hög kvalitet: https://www.kontorsstädninguppsala.nu.

När inte städningen hinns med

17 maj 2019

Många kan av olika anledningar städa hemma. Det kan vara fysiska eller psykiska anledningar eller ren tidsbrist. Det kan handla om att prioritera annat som hobbies, träning eller att umgås med familj och vänner. 

Många tar in professionell städhjälp för att få hjälp med städningen. Det är skönt att veta att hemmet blir skinande rent att erfarna städare samtidigt när man är på arbetet eller gör något annat.

Hur går det till när man anlitar hemstädning?

Det finns många städfirmor idag för att möta marknadens behov. Dock finns det många oseriösa aktörer som man ska se upp med. Kontrollera att det är ett riktigt företag och har alla papper i ordning. Anlita aldrig svart städhjälp, då det är lätt att få problem. Man har ingen garanti på att städningen kommer att skötas på ett korrekt sätt och om man inte är nöjd har man inget att säga till om. Skulle något gå sönder till exempel gäller inte försäkringen med mera. Var noga med att kolla referenser och kundbetyg om det finns. Det är lätt att hitta på internet.

Vilka behov finns?

När man hittat en erfaren och kunnig firma ska man be om en offert för att se priset. Jämför gärna några olika städare mot varandra för att få bästa priset. Det är såklart beroende på hur stort hemmet är och vad som ska ingå. De flesta städbolagen har ett brett utbud av tjänster. 

Vanlig hem- och veckostädning är vanligt. Det finns även tjänster som mattvätt, rengöring av kristallkronor, extra golvvård med mera. Det blir billigare om man bokar in regelbunden städning men det vara klokt att boka en provstädning först. Många väljer att göra en grundstädning inför högtider och större festligheter.

Kontrollera om företaget har bra försäkringar om olyckan skulle vara framme. Många seriösa städare har någon form att kundgaranti där eventuella brister åtgärdas utan extra kostnad. 

Använd RUT-avdraget vid städtjänster

Hushållsnära tjänster ingår i statens populära RUT-avdrag. Det innebär enkelt uttryckt att privatpersoner över 18 år får rabatt på arbetskostnaden. Man betalar bara 70 % direkt på fakturan och allt sköts automatiskt via Skatteverket.

Det är mycket enkelt och smidigt att använda och det har gjort RUT-avdraget till en stor succé. Och det i sin tur har gjort att många företag har etablerats med många arbetstillfällen som följd. Det har gjort att städbranschen har blivit mer seriös. 

Letar du efter en seriös städfirma i Sollentuna? Läs mer om hur det går till att anlita hemstädning här: www.hemstädningsollentuna.com.

Därför är mögelsanering viktig

21 apr 2019

Mögel kan ge svår astma, lungsjukdomar och i förlängningen svårt att andas. Det är synd om det ska bli på det viset, att man inte får ha sin hälsa och kunna leva länge. Man måste inte ha mögel hemma, som gör både en själv och alla i huset sjuka. Då är det bättre att avlägsna möglet innan det har förstört både människor och hus. Mögel är eventligen ett samlingsnamn på en hel bakterie- och svampvärld. Det finns i skog och natur och hör hemma där. Vi människor ska helst inte andas in det. En och annan dag i skog och mark är inte så farligt, men flera månader med svamp- och mögelsporer i luften är inte alls bra. Finner man sådant i sitt hus, bör man genast ta bort det.

Mögelsanering i sitt hus

Har man hemma något som liknar mögel är det ganska illa. Det innebär att man andas in mögel som kan göra en sjuk. I förlängnignen gör det både en själv och huset sjukt. Skulle det vilja sig så illa att möglet får växa till sig fritt, kan det angripa huskonstruktionen och göra så att det blir omöjligt att bo i det. Har mögel börjat angripa själva huskonstruktionen kan det bli omöjligt att riva ut det som har blivit angripet, och huset kan bli utdömt som obeboeligt. För om mögel får fäste i ett hus, kan det sprida sig. Då måste man avlägsna allt som har angripits, riva ut och ersätta med nytt och fräscht material.

Viktigt hur man sanerar mögel

Som lekman kan man inte ge sig på mögel. Det gäller att man kan rengöra alla angripna ytor mot möglet. Då måste man använda speciellt tillverkat rengöringsmedel som effektivt tar bort allt mögel och alla mögelsporer. Innan man gör det ser man till att bygga luftslussar som skyddar omgivningen mot möglet. När det är gjort är det dags att sanera med rengöringsmedlet och då ser man till att behandla allt som har blivit angripet. Dessutom ser man till att spruta lite extra på annat material och förhindrar på så sätt att möglet ska kunna växa till sig på andra ställen.

Viktigt motverka mögeltillkomst

Sedan är det mycket viktigt att motverka att det börjar växa mögel i ens hus. Mögel vill ha organiskt material och fukt för att kunna växa. Att motverka det gör man genom att hålla huset rent och torrt och fritt från fukt. Vill du läsa mer om mögel och mögelsanering? Då kan du läsa mer här: https://www.mögelsaneringstockholm.nu.

När det är dags för städhjälp

15 apr 2019

Tänk om man slapp den tråkiga och jobbiga veckostädningen. När kroppen säger stopp eller tiden inte finns till blir ofta städningen lidande. Detta ger upphov till dåligt samvete och ett smutsigt hem. När städningen blir eftersatt blir det tyvärr ännu svårare att hålla rent. Det blir lätt en ond cirkel. Ett smutsigt hem blir inte bara ofräscht, det blir även en grogrund för bakterier som kan ge upphov till sjukdomar och allergier. 

Vad ska man göra om man inte kan städa själv?

Många äldre tar hjälp från barn och bekanta men det är inte alltid det går. En smidig lösning är att anlita ett professionellt städbolag. Då blir det garanterat skinande rent på betydligt snabbare tid än vanligt. Kontakta olika aktörer och be om offerter. De behöver veta hur stort boendet är.  

När man bestämt sig för ett företag ska man specificera vilket sorts sätdning man vill ha och hur ofta städningen ska ske. Är man nöjd med en provstädning kan man boka in en abonnemangsstädning till ett lägre pris. Vad sägs om att få städat varje eller varannan vecka? För trygghets skull erbjuder många städfirmor samma städare vid varje städtillfälle.

Säkerheten först

Vissa är också oroliga för att släppa in främmande människor i sitt hem. Men det behöver man inte oroa sig för, då seriösa aktörarer har heltäckande försäkringar. De har också alltid noggranna rutiner för nycklar och portkoder. Kom ihåg att aldrig anlita svart arbetskaft. Man är då helt oförsäkrad och ingen garanti för ett bra jobb. För att inte tala om personen som städar som oftast är helt oförsäkrdad och man har ingen aning om de ens får betalt.

De har också garantier för att städningen blir perfekt, och åtgärdar eventuella brister kostnadsfritt. 

Ta hjälp av RUT

Städningen har blivit en miljardindustri och är idag oerhört seriös. Det har kollektivavtal och regelrätt löner. Personalen är utbildad, kunnig och serviceinriktad. Självklart kostar det en del pengar att få hjälp med städningen. Men många privatpersoner har upptäckt att man med fördel kan använda det oerhört populära RUT-avdraget på städtjänster.

Det går att använda RUT för alla personer som har fyllt 18 år och är skrivna i Sverige. Man får 50 % avdraget direkt på fakturan av städfirman. För personer under 65 år innebär detta att man får dra av 25 000 kronor per år och person. För personer är taket istället 50 000 kr  

Om du letar efter en seriös och pålitligt städfirma i Nacka kan du läsa mer på denna sida: https://www.hemstädningnacka.se.

Så hittar du rätt städföretag på Östermalm

29 mar 2019

Letar du efter en städfirma som kan utföra hemstädning på Östermalm? Många har insett bekvämligheten med att få en hemstädning utförd av ett städbolag. Kommer man hem efter en hel dag på jobbet, finns det så många andra saker som väntar på att bli ordnade; barnen ska göra sina läxor, maten ska lagas, sedan ska de nattas och till sist stupar man själv i soffan efter n hel dag av dubbelarbete. Ska man dessutom städa hela bostaden på sin lediga dag i veckan ligger utbrändheten på lur.

Anlita städbolag som arbetar nära bostaden

Se till att välja ett städbolag som arbetar nära bostaden, så slipper du betala för resan till och från din bostad. När det kommer till arbetskostnaden kan du dra av på Rut-avdraget, upp till 75.000 kronor per år och per person. Men resorna och arbetsmaterialet, kan du inte dra av. När du väljer städbolag bör du välja någon som är pålitlig. Det är ju ändå någon som man ska släppa in till sitt hem. Kanske man inte vill vara på plats när de städar ens hem, då måste man kunna lita på dem. Känner man sig osäker på dem kan man alltid välja att kontrollera deras referenser och omdömen som kanske andra och tidigare kunder har skrivit om dem. Är man trots det ännu osäker på städbolaget kan man alltid be om ett registerutdrag från polisen. På så sätt kan man ta reda på om de har blivit dömda för något brott tidigare.

Välj någon som är noggrann i sitt arbete

När man frågar om referenser och följer upp dem, kan man på förväg ta reda på hur de arbetar i städbolaget. Är de noggranna när de städar? Ser de till så att deras kunder blir nöjda? Lyssnar de på önskemål och tillmötesgår dem? Eller fuskar de när de städar? Tar de oskäligt betalt? Är de konstiga mot sina kunder? Eller är de ett bra städföretag?

Välj någon som tar ansvar för sina städare

Om man vill välja en städare, kan man kanske vilja anlita någon som arbetar på ett juste sätt. Välj därför någon som väljer att ge sina städare skäligt betalt. Det vill säga, någon som ger städarna en riktig lön, som har egen F-skattsedel, och har kollektivavtal med sina städare, så att de får betalt även när de är sjuka och får pension när de blir gamla och inte orkar städa längre. Och som har egen ansvarsförsäkring, och som har funnits några år på marknaden.

Tre anledningar till att ge sig in i städbranschen

21 mar 2019

kontorVill du starta eget företag? En bransch som för många är lockande att ge sig in i, är städbranschen. Fördelar är bland annat att det inte krävs något stort kapital för att komma igång. Det går t.o.m. att starta en städfirma medan man har en anställning. Allteftersom uppdragen börjar komma in, kan jobba mer med städfirman och mindre med sin anställning.

Det finns också potential att tjäna stora pengar. Det är en verksamhet som går att skala upp – så länge man får uppdragen. I Sverige finns mängder av lokalvårdsföretag som omsätter stora summor varje år. I den här texten ger vi tre anledningar till varför man bör ge sig in i städbranschen.

Det är skalbart

Som nämnt ovan, finns det god potential att nå lönsamhet. När man väl har kommit igång finns det i praktiken inte så många hinder för att skala upp verksamheten. Naturligtvis behöver det ske på ett sätt som är realistiskt. Man kan inte börja med kontorsstädning till exempel, utan att ha köpt in rätt utrustning. För städning av större lokaler krävs maskiner.

Även i lite mindre städer kan det finnas starka möjligheter att bygga ut kundbasen. Säg att du städar i Västerås till exempel – här finns troligtvis en bred bas av privatpersoner att vända sig till. Samtidigt finns skolor, industriella lokaler som behöver rengöring. Även kontorsstädning är något som säkerligen kan gå bra i en stad i den storleken. Möjligheterna kanske är bättre i större städer än i Västerås – men samtidigt är konkurrensen också större i städer som Stockholm och Göteborg, exempelvis. En städfirma kan givetvis expandera geografiskt också. Kanske börjar du i Västerås och kan sedan ta på dig kunder i Örebro och Eskilstuna?

En säker tjänst

Efterfrågan på städtjänster lär troligtvis inte försvinna. Kontorsstädning i Västerås kommer att behövas under en mycket lång tid framöver. Den dagen det inte längre behövs är städningen automatiserad – eller så finns inte kontoren. Städare är helt enkelt en yrkesgrupp, precis som läkare, rörmokare och elektriker till exempel, som det kommer att finnas efterfrågan på under en mycket lång tid framöver.

Låga trösklar

Att ta sig in i städbranschen är förenat med ganska låga trösklar. Du behöver knappt investera mer än en tusenlapp för att komma igång med ditt första uppdrag. När uppdragen kommer in kan du givetvis investera i maskiner för kontorsstädning, profilkläder och annat som hör ett större företag till.

Läs mer om kontorsstädning. 

 

När du ska flytta i Uppsala

6 mar 2019

Är det dags att flytta? Det är spännande tider när man får chansen att flytta in på ny adress. Många osm flyttar til Uppsala, flyttar dit för att de börjar studera. Så många som omkring 30.000 nya Uppsalabor är studenter och det sker en ökning av dessa studenter i Uppsala. Nu är det ju inte alla studenter som stannar kvar i Uppsala. De flesta återvänder eller flyttar från Uppsala, men många stannar kvar. Kanske man hittar den som man vill bilda familj tillsammans med, under studietiden och väljer därför att stanna kvar. Andra får arbete på annan ort och väljer därför att flytta.

Svårt bo kvar i Uppsala

Att det är så pass många studenter som flyttar till Uppsala och kanske stannar kvar gör att konkurrensen är reltaivt hög för att få arbete inom sitt område. Det vill säga, om det inte är sp att man väljer att arbeta i skola eller på någon förskola. Befolkningen är ganska ung i Uppsala och behovet är mycket stor av lärare och förskollärare i kommunens privata eller kommunägda skolor och dagis. Men har man ett annat yrke som man vill arbeta med, kan det vara svårt att hitta det om man väljer att stanna kvar i Uppsala. Därför är det många som flyttar från staden och behöver med det hjälp med att flytta och allt som har med flytten att göra.

Så bör du städa efter flytten

När det kommer till flytt, är det mycket viktigt att flyttstäda efter eller under själva flytten så att det blir så pass väl städat att den som flyttar in efter dig, inte märker av att någon har bott där innan. En hyrevärd eller de nästa bostadsägarna ska godkänna flyttstädningen i Uppsala. Därför är det mycket viktigt att flyttstädningen blir så grundligt gjord att den blir godkänd av nästa som ska bo där, eller av den som äger den. I princip ska allt mellan golv och innertak rengöras noggrant.

I alla rum ska fönster rengöras väl, liksom fönsterbrädor, fönsterkarmar, alla garerober ska torkas rena inuti och utanpå, liksom ovanpå garderober. Golv och golvlister ska rengöras, och elementen ska rengöras ovanpå och bakom. På samma sätt bör man rengöra dörrar, och ovanpå dem, och dörrhandtag.

I köket ska både spis och ugn rengöras utanpå, inuti och bakom. Kyl och frys ska tömmas och rengöras grundligt. Alla löstagbara delar ska diskas och läggas in på nytt. Köksfläkten ska tas i sär och diskas. Utrymmet under diskbänken ska vara helt ren och utan fläckar, liksom diskbänken i sig, och arbetsbänk och alla köksskåp och köksluckor.

I badrummet ska handfat rengöras, badkar, toalettstolar, duschikabin, plus väggarna ska rengöras noggrant. Glöm inte golvbrunnen. Den bör tas isär och rengöras helt och hållet innan den sätts tillbaka.

Vad tjänar en trappstädare?

1 mar 2019

Trappstädning är en tjänst som en rad städbolag erbjuder. Det kan exempelvis innebära att trappstädning sker i större hyreshus där fastighetsägaren alltså är ansvarig för att hålla en ren och snygg entr. Men trappstädning utförs även på kontor och kompletteras då mycket ofta med kontorsstädning eller annan service som städföretagen kan erbjuda. Eftersom det inte krävs någon speciell utbildning för att bli städare ligger även medellönen relativt lågt. En av de sidor som presenterar medellönen för flera olika branscher är statsskuld.se. Den fakta som anges i denna artikel är därmed tagen från denna sida. 

Skillnad mellan man och kvinna

Medellönen för trappstädare är 23 100 kr men det skiljer relativt mycket mellan män och kvinnor. Männen har en medellön på 23 800 kr medan kvinnorna har 22 800 kr. En skillnad på 1000 kr. Det ska däremot tilläggas att det inte framgår hur många män respektive kvinnor som varit med i undersökningen som ligger till grund för statistiken. Nivån stämmer även väl överens med vad som anges på Framtid.se. De har visserligen inte statistik enbart för trappstädning utan för städare (lokalvårdare) överlag. I detta fall är medellönen 22 300 kr. 

Hård konkurrens

På bägge sidorna framgår det att konkurrensen är hård inom detta yrke. Det är därmed svårt att få jobb om man inte har längre erfarenhet eller annat som kan göra att arbetsgivaren väljer just dig när nyanställning ska ske. En orsak till att konkurrensen är så stor kan just vara att ingen utbildning behövs. Dessutom kräver inte alla städbolag att man har B-körkort. I flera större städer, som exempelvis Uppsala, finns också städföretag som anger att de anställda bara behöver behärska engelska. Med ”låga trösklar” blir det för många ett första steg in på arbetsmarknaden. 

Sök jobb som trappstädare

Trappstädare jobbar ofta ensamma eller två och två. I jämförelse mot många andra städtjänster är det något skonsammare jobb. Vill du jobba inom detta yrke finns flera vägar att hitta arbetet. Under statistiken på Statsskuld.se visas alltid en rad lediga jobb kopplat till det yrke som presenteras. I vilka städer som arbetena finns i varierar därmed över tid. I skrivandets stund finns bland annat jobb som trappstädare i Uppsala, Jönköping och Stockholm.

Den tydligaste vägen är däremot Platsbanken. Det är den nationella sidan där Arbetsförmedlingen annonserar ut de jobb som finns tillgängliga. Fyll i ”Trappstädare” och ”Uppsala” för att därmed få upp alla lediga tjänster inom detta område. Är du ny på arbetsmarknaden eller söker städjobb utan någon erfarenhet av denna bransch? Kom ihåg att kontakter är den väg som de allra flesta får jobb via. Berätta för alla du känner att du söker jobb, lägg ut det på Facebook och var ihärdig. Det brukar långsiktigt ge resultat. 

Varför städa varje vecka?

20 feb 2019

Måste man verkligen städa varje vecka? Förr i tiden, när våra farföräldrar och och deras farföräldrar var unga, pratade man om "lortsverige". Det var på 1930-talet som en (då) ung reporter åkte land och rike runt och rapporterade vad han såg. Han hette Ludvig "Lubbe" Nordström och myntade begreppet "lortsverige" då han mötte mycket misär och smutsiga hem med många barn. Det är numera länge sedan, men det gav verkligen avtryck i Sverige och gjorde att man ansåg att ett riktigt och bra hem, var ett rent hem.

Man måste inte städa varje vecka

Man måste inte städa varje vecka. Det som är viktigt är att man däremellan håller det rent i sitt hem. Ibland har vi nästan städat för mycket. Man har sett att barn på andra sidan Östersjön, i länder som förut tillhörde det forna Sovjetunionen; Estland, Lettland och Litauen, bladn annat, hade barn som inte var lika allergiska mot allt möjligt som svenska barn är. Man kunde inte komma fram till andra skillnader, än att i de länderna städade man inte lika mycket. Kanske städar vi våra hem för mycket?

Viktigt att regelbundet storstäda

Om man inte vill städa varje vecka, kan man i stället storstäda varannan eller var tredje vecka. Då städar man riktigt grundligt och noggrannt. Det kan innebära att man städar ur kylskåp och frys, rengöra både innertak, väggar, badrum och kök mer ingående. Har man fått en storstädning utförd i sitt hem minst en gång i månaden är det viktigt att där emellan själv se efter så att köket och badrummet håller en bra nivå och själv torka bort smuts på handfat och i toastolen. Man kan till exempel skaffa hem en liten robotdammsugare som går där hemma när du själv är på jobbet och dammsuger i lugn och ro.

Anlita städföretag för veckostädning

Vill man inte bara få det städat en gång i månaden, kan man ändå slippa städa varje vecka. Varför inte anlita ett städföretag som kommer och utför hemstädning i Solna? Då slipper du bekymret med att det inte är städat hemma. Du kommer i stället hem till ett städat och rent hem när städföretaget har varit där. Från och med i år kan du göra avdrag upp till 75.000 kronor per år och per person. Det gäller alla i ett hem som omfattas av hemstädningen, alla som bor där, och som är över 18 år och som betalar för hemstädningen.

Varför inte anlita städning av ett fastighetsbolag?

13 feb 2019

Att anlita städningen av ett fastighetsbolag är ganska nytt, men varför inte? Vilka kan bättre vad det är för slags städning som man behöver för att det ska bli riktigt städat? Ett fastsighetsbolag som har arbetat länge med fastigheter kan städning på ett annat sätt än andra städbolag. HSB Städ är ett dotterbolag till det stora fastighetsbolaget HSB och urför arbeten i Stockholm och städar alla slags fastigheter till små och stora kunder. De har kunder som både är stora och små, och utför alla slags städtjänster för alla slags kunder.

Fördelar med att anlita städning

Har du kontor, kan du anlita detta städbolag. Du får då en städning som du bokför som en utgift, och slipper anställa städare och slipper betala arbetsgivaravgifter. För många företag är det en kostnad de kan spara in på genom att slippa betala för sjukdagar, pension och liknande. Att anlita städtjänster av ett externt bolag ger många fördelar. Bland annat behöver du inte tänka på sjukfrånvaro eller föräldraledigheter av personalen. Blir någon sjuk, ser städbolaget till att ersätta den som är sjuk med en annan av personalen. Du får en jämn städning, och är inte beroende av att endast en är duktig på att städa.

Nackdelar med att anlita städbolag

Det finns ju nackdelar med det mesta här i världen. Om nackdelarna överväger fördelarna är det ju inte bra. Att det finns en del nackdelar med att anlita ett städbolag kanske är uppenbart. Om bolaget plötsligt kräver mer betalt för tjänsterna är ett av dem. Ett annat kan vara att man sällan lär känna personalen, om de inte är anställda. Det kan vara svårt att ställa krav på samma sätt som om de är företagets egna anställda. Har man anställd personal kan man kanske be dem utföra fler tjänster än städningen. Lär man känna personen som man har anställd för städningen kan man kanske be dem utföra mer än bara städning, de kanske kan ställa upp och handla in kaffe, fika eller annat som man kan behöva på kontoret.

Anlita städbolaget för fler tjänster

Om du hittar ett städföretag som du trivs med och vars städning som du är nöjd med kan du anlita dem för all slags städning, som flyttstädning den dagen som du behöver det. Du kan anlita dem för endast fönstertvätt, endast städning av balkong eller verandastädning, endast golvvård eller någon annan obekväm städning som kräver mycket tid och ansträngning. Skulle du behöva hyra röda mattan för något event eller besök av någon viktig person kan du även göra det av ett och samma städbolag. På så sätt kan du få flera tjänster samtidigt utfört av ett och samma städbolag i Stockholm.

← Äldre inlägg