Effektiv rengöring med hjälp av bakpulver

Egentligen borde rubriken säga att du ska rengöra  - och städa – med hjälp av bikarbonat snarare än bakpulver. Dessa två saker är egentligen samma sak, men där skillnaden ligger i att bakpulver och svagare och utspätt medan bikarbonat å sin sida är koncentrerat. Det finns dock ännu en avgörande skillnad dem emellan – och anledningen till varför just bakpulver används i vår rubrik – och denna är att du förmodligen har bakpulver stående i ditt skafferi. Bikarbonat; det har du förmodligen inte och vi säger därför att om du har problem med följande områden så är det bara att öppna ditt skafferi, ta fram den lilla burken med bakpulver och bli kvitt dem för en lång tid framöver.

 • Dålig lukt: Bakpulver tar bort dålig odör och detta oavsett var den kommer ifrån.Några exempel! Skorna? Strössla ner lite bakpulver. Dåligt lukt i kylen? Placera ut en skål med bakpulver och låt den stå någon/några timmar. Doft av vitlök på fingrarna? Gnugga med en nypa bakpulver och skölj i vatten. Äcklig lukt då du dammsuger? Häll lite bakpulver på golvet och sug upp det med dammsugaren i fråga.
 • Har du stopp i avloppet så kan du blanda bakpulver och vinäger och hälla i blandningen i avloppet. Koka upp vatten och häll i. Stoppet blir ett minne blott.
 • Diska. Problem med att få bort fett och tuffa, ingrodda fläckar då du diskar? Testa att lägga disken i varmt vatten och häll i några skedar bakpulver. Diska som vanligt och du kommer att se att fläckarna och matresterna försvinner utan ansträngning. Det här tipset fungerar även – och i synnerhet! – så du ska rengöra din grill. Blanda bakpulver och vatten i en sprayflaska, applicera, låt dra och använd därefter din grillborste. Effektivt!
 • Silver. Det bästa användningområdet för bakpulver (utöver som ingrediens i din goda kaka...) sparar vi till sist. Har du gammalt silver hemma som är fullt av fläckar och beläggningar så kan du med fördel testa denna metod:

 

 1. Koka upp vatten
 2. Ta en plastbalja och klä den med aluminiumfolie. Primärt i botten, men gärna hela vägen upp till kanten invändigt.
 3. Lägg silvret i baljan och häll på det kokheta vattnet.
 4. Strössla på med bakpulver – några skedar brukar räcka.
 5. Låt stå. Det kommer att fräsa och bubbla en hel del; en följd av den kemiska reaktionen mellan bakpulver, silver och aluminium.
 6. Plocka upp silvret och skölj i kallt vatten. Naturligtvis så bör du vara försiktig och vänta tills vattnet svalnat en smula. Exempelvis en grilltång kan definitivt underlätta för dig.
 7. Gnugga med en trasa.
 8. Klart! Fläckarna är borta på ditt silver och du kan se spåren av smuts i folien som kommer att vara alldeles svart. Inte nöjd? Upprepa proceduren igen.