Effektiv rengöring med hjälp av bakpulver

Egentligen borde rubriken säga att du ska rengöra  - och städa – med hjälp av bikarbonat snarare än bakpulver. Dessa två saker är egentligen samma sak, men där skillnaden ligger i att bakpulver och svagare och utspätt medan bikarbonat å sin sida är koncentrerat. Det finns dock ännu en avgörande skillnad dem emellan – och anledningen till varför just bakpulver används i vår rubrik – och denna är att du förmodligen har bakpulver stående i ditt skafferi. Bikarbonat; det har du förmodligen inte och vi säger därför att om du har problem med följande områden så är det bara att öppna ditt skafferi, ta fram den lilla burken med bakpulver och bli kvitt dem för en lång tid framöver.

 • Dålig lukt: Bakpulver tar bort dålig odör och detta oavsett var den kommer ifrån.Några exempel! Skorna? Strössla ner lite bakpulver. Dåligt lukt i kylen? Placera ut en skål med bakpulver och låt den stå någon/några timmar. Doft av vitlök på fingrarna? Gnugga med en nypa bakpulver och skölj i vatten. Äcklig lukt då du dammsuger? Häll lite bakpulver på golvet och sug upp det med dammsugaren i fråga.
 • Har du stopp i avloppet så kan du blanda bakpulver och vinäger och hälla i blandningen i avloppet. Koka upp vatten och häll i. Stoppet blir ett minne blott.
 • Diska. Problem med att få bort fett och tuffa, ingrodda fläckar då du diskar? Testa att lägga disken i varmt vatten och häll i några skedar bakpulver. Diska som vanligt och du kommer att se att fläckarna och matresterna försvinner utan ansträngning. Det här tipset fungerar även – och i synnerhet! – så du ska rengöra din grill. Blanda bakpulver och vatten i en sprayflaska, applicera, låt dra och använd därefter din grillborste. Effektivt!
 • Silver. Det bästa användningområdet för bakpulver (utöver som ingrediens i din goda kaka...) sparar vi till sist. Har du gammalt silver hemma som är fullt av fläckar och beläggningar så kan du med fördel testa denna metod:

 

 1. Koka upp vatten
 2. Ta en plastbalja och klä den med aluminiumfolie. Primärt i botten, men gärna hela vägen upp till kanten invändigt.
 3. Lägg silvret i baljan och häll på det kokheta vattnet.
 4. Strössla på med bakpulver – några skedar brukar räcka.
 5. Låt stå. Det kommer att fräsa och bubbla en hel del; en följd av den kemiska reaktionen mellan bakpulver, silver och aluminium.
 6. Plocka upp silvret och skölj i kallt vatten. Naturligtvis så bör du vara försiktig och vänta tills vattnet svalnat en smula. Exempelvis en grilltång kan definitivt underlätta för dig.
 7. Gnugga med en trasa.
 8. Klart! Fläckarna är borta på ditt silver och du kan se spåren av smuts i folien som kommer att vara alldeles svart. Inte nöjd? Upprepa proceduren igen.

Fler tips för städning med bakpulver

Det finns även andra tips gällande bakpulver och städning. Vi tittar närmare på dessa och ger en bättre bild av vilken enorm potential som de facto gömmer sig i den lilla burken som står i ditt skafferi:

 • Skador på tapet. Väggarna är utsatta och detta gäller i synnerhet för småbarnsfamiljer. Du har möjligen en liten Picasso i vardande? Den konstnärliga ådran kan innebära problem sett till att väggar ofta fungerar som målarduk. Om en sådan olycka skett så är det läge att prova bakpulver. Blanda bakpulver och vatten - 50/50 - och applicera lite över fläcken innan du skrubbar med en svamp. Fläcken försvinner garanterat!
 • Fogar i badrummet. Fogarna i badrummet kommer att angripas av smuts, av bakterier och av mögel - det är en konsekvens av fukten. Genom att pudra bakpulver och därefter spraya vatten över fläckarna innan du skrubbar med en borste så kan du lägga dig i framkant. Metoden fungerar även om det handlar om ganska tuffa angrepp. Värt att prova!
 • Tvätta med bakpulver. Tvättmedel tar bort fläckar från textilier och kläder. Men, det kan fortfarande finnas en viss odör i plagg som blivit blöta eller legat i något fuktigt utrymme. Lösningen är att pudra i lite bakpulver i tvättmedlet och därefter köra det vanliga programmet. Lukten absorberas av bakpulvret och du får rena - och väldoftande - kläder igen. Lika enkelt som genialiskt.
 • Ugnen. En ugn tar emot en massa stryk och blir ofta igengrodd med smuts. Det följer en logik. Vi lagar mat, det spiller över och det är för hett för att rengöra. Då vi väl ätit maten så glömmer vi bort att ugnen blivit smutsig och vi får alltså en väldigt tuff resa framför oss då det väl är dags att rengöra den. Eller? Använder man bakpulver så behöver man inte anstränga sig fullt så mycket. Du börjar med att spraya ättika över de smutsade ytorna - ättika är en annan mirakelmedicin - och därefter så pudrar du bakpulver över. Låt detta dra i ungefär en halvtimme innan du skrubbar med en fuktig svamp. Detta fungerar perfekt, men ett råd är att du vid exempelvis en flyttstädning - om ugnen är extremt hårt smutsad - tar professionell hjälp. Det blir rent - men inte på samma sätt som då en städfirma sköter jobbet. En flyttstädning kräver det lilla extra.