Några tips på där du kan städa med hjälp av vanlig vinäger

Vinäger är inte enbart till för att ge lite härligt syra till olika maträtter – det fungerar även utmärkt för att ta bort eventuella fläckar som maträtterna i fråga lämnat efter sig. Vi ska här gå igenom några områden där du kan använda vanlig vinäger för att städa, men innan det så ska vi även nämna att det kan finnas en liten fälla i detta.

Om du exempelvis läser något städtips på engelska där vinäger nämns – var då säker på att det just är vår typ av vinäger som åsyftas. I USA så går nämligen både ättika och vinäger under namnet: Vinegar. Knivigt värre och skillnaden är att ”vår” vinäger framställs genom en oxidering av vin eller cider. Var uppmärksam således.

Med detta sagt så tänkte vi ge våra tips kring de användningsområden där vinäger med fördel kan plockas fram – enligt följande:

  • Rengöra trägolv. Blanda tre delar vinäger och tre delar ljummet vatten och du får trägolv med en härligt lyster på köpet. Här bör du definitivt tänka på det vi ovan nämnde; Ättika kan nämligen å sin sida skada golven i fråga.
  • Ringar på bordet: irriterande och förfulande ringar efter glas på träbord är ingen höjdare. Med hjälp av en blandning av vinäger och olivolja – ungefär 50/50 – så får du bort dem med lätthet.
  • Spraya vinäger, låt dra in och rengör med din toaborste. Här försvinner även den mest ingrodda fläcken från porslinet. Och: du får en fräsch doft på köpet.
  • Kylskåpet. Blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och applicera vätskan i ditt kylskåp. Torka rent efter ungefär en halvtimme och din kyl är både ren och väldoftande igen.
  • Fönster: glöm det där med starka fönsterputs och medel som sticker i ögonen. Det räcker med att blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och putsa som vanligt efteråt. Billigt, effektivt och miljövänligt.
  • Ta bort färg och klistermärken. Har dina barn satt upp klistermärken på väggarna som du inte får bort spåren av? Vinäger hjälper dig. Spraya på, låt dra och torka av med en fuktig trasa. Även för målade ytor så fungerar vinäger utmärkt. Detta som två delar i en blandning där tre delar vatten och en del bakpulver är de andra ingredienserna. Använd en mjuk trasa och eftertorka med en trasa doppad i rent vatten.
  • Rengör din skärbräda: Skärbrädan används dagligen - och till väldigt mycket. Många slarvar med hygienen och utsätter sig själv för fara genom att inte tänka sig för. En skärbräda måste hållas ren, hygienisk och fräsch. Vinäger är en bra lösning för detta. Applicera lite vinäger över ytan, låt det dra in lite och används hushållspapper för att torka av. Genom detta så sker en desinficering som både är väldoftande och effektiv. Du förhindrar bakterier från att spridas.
  • Fläckar på textilier. Den där stora fläcken på mattan - hur ska man få bort den egentligen? Vinäger är en av huvudingredienserna i ett effektivt rengöringsmedel. Blanda lite diskmedel med vinäger - en tesked av varje räcker - och blanda sedan detta med fem-sex deciliter vatten som är varmt. Badda detta över fläcken och skölj sedan med varmvatten innan du använder hushållspapper för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Då mattan torkat så är fläcken borta.
  • För målning. Har du precis målat en yta som du vill rengöra lite extra? I så fall är vinäger en väldigt bra lösning. Blanda två delar vinäger, en del bakpulver och tre delar av varmt vatten i en bunke. Doppa sedan en trasa i lösningen och använd den för att rengöra ytan. Vinäger kan även vara bra i samband med målning ur en annan synvinkel. Detta för att mjuka upp använda penslar. Låt penslarna dra i vinäger över natten och de kommer att vara mjuka och medgörliga då det väl är dags att doppa dem i färgburken.

Vinäger är effektivt mot det mesta och går att använda för nästan all typ av städning. Det bästa är att vinäger alltid ger den där fräscha, friska doften man vill åt. Ett litet bonustips är att ha en liten skål med vinäger i skåpet där du har dina sopor. Det tar bort en hel del av den unkna lukten därifrån.

Vi ska även tillägga följande: handlar det om svårt smutsade ytor eller om någonting som du verkligen är rädd om så kan det vara läge att ta professionell hjälp. En städfirma har kunskap på en helt annan nivå. Det kostar några kronor extra - men om du verkligen är rädd om ett föremål eller en möbel så är det värt att betala för att rädda den.