Några tips på där du kan städa med hjälp av vanlig vinäger

Vinäger är inte enbart till för att ge lite härligt syra till olika maträtter – det fungerar även utmärkt för att ta bort eventuella fläckar som maträtterna i fråga lämnat efter sig. Vi ska här gå igenom några områden där du kan använda vanlig vinäger för att städa, men innan det så ska vi även nämna att det kan finnas en liten fälla i detta.

Om du exempelvis läser något städtips på engelska där vinäger nämns – var då säker på att det just är vår typ av vinäger som åsyftas. I USA så går nämligen både ättika och vinäger under namnet: Vinegar. Knivigt värre och skillnaden är att ”vår” vinäger framställs genom en oxidering av vin eller cider. Var uppmärksam således.

Med detta sagt så tänkte vi ge våra tips kring de användningsområden där vinäger med fördel kan plockas fram – enligt följande:

  • Rengöra trägolv. Blanda tre delar vinäger och tre delar ljummet vatten och du får trägolv med en härligt lyster på köpet. Här bör du definitivt tänka på det vi ovan nämnde; Ättika kan nämligen å sin sida skada golven i fråga.
  • Ringar på bordet: irriterande och förfulande ringar efter glas på träbord är ingen höjdare. Med hjälp av en blandning av vinäger och olivolja – ungefär 50/50 – så får du bort dem med lätthet.
  • Spraya vinäger, låt dra in och rengör med din toaborste. Här försvinner även den mest ingrodda fläcken från porslinet. Och: du får en fräsch doft på köpet.
  • Kylskåpet. Blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och applicera vätskan i ditt kylskåp. Torka rent efter ungefär en halvtimme och din kyl är både ren och väldoftande igen.
  • Fönster: glöm det där med starka fönsterputs och medel som sticker i ögonen. Det räcker med att blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och putsa som vanligt efteråt. Billigt, effektivt och miljövänligt.
  • Ta bort färg och klistermärken. Har dina barn satt upp klistermärken på väggarna som du inte får bort spåren av? Vinäger hjälper dig. Sprayka på, låt dra och torka av med en fuktig trasa. Även för målade ytor så fungerar vinäger utmärkt. Detta som två delar i en blandning där tre delar vatten och en del bakpulver är de andra ingredienserna. Använd en mjuk trasa och eftertorka med en trasa doppad i rent vatten.