Vad tjänar en trappstädare?

Trappstädning är en tjänst som en rad städbolag erbjuder. Det kan exempelvis innebära att trappstädning sker i större hyreshus där fastighetsägaren alltså är ansvarig för att hålla en ren och snygg entr. Men trappstädning utförs även på kontor och kompletteras då mycket ofta med kontorsstädning eller annan service som städföretagen kan erbjuda. Eftersom det inte krävs någon speciell utbildning för att bli städare ligger även medellönen relativt lågt. En av de sidor som presenterar medellönen för flera olika branscher är statsskuld.se. Den fakta som anges i denna artikel är därmed tagen från denna sida. 

Skillnad mellan man och kvinna

Medellönen för trappstädare är 23 100 kr men det skiljer relativt mycket mellan män och kvinnor. Männen har en medellön på 23 800 kr medan kvinnorna har 22 800 kr. En skillnad på 1000 kr. Det ska däremot tilläggas att det inte framgår hur många män respektive kvinnor som varit med i undersökningen som ligger till grund för statistiken. Nivån stämmer även väl överens med vad som anges på Framtid.se. De har visserligen inte statistik enbart för trappstädning utan för städare (lokalvårdare) överlag. I detta fall är medellönen 22 300 kr. 

Hård konkurrens

På bägge sidorna framgår det att konkurrensen är hård inom detta yrke. Det är därmed svårt att få jobb om man inte har längre erfarenhet eller annat som kan göra att arbetsgivaren väljer just dig när nyanställning ska ske. En orsak till att konkurrensen är så stor kan just vara att ingen utbildning behövs. Dessutom kräver inte alla städbolag att man har B-körkort. I flera större städer, som exempelvis Uppsala, finns också städföretag som anger att de anställda bara behöver behärska engelska. Med ”låga trösklar” blir det för många ett första steg in på arbetsmarknaden. 

Sök jobb som trappstädare

Trappstädare jobbar ofta ensamma eller två och två. I jämförelse mot många andra städtjänster är det något skonsammare jobb. Vill du jobba inom detta yrke finns flera vägar att hitta arbetet. Under statistiken på Statsskuld.se visas alltid en rad lediga jobb kopplat till det yrke som presenteras. I vilka städer som arbetena finns i varierar därmed över tid. I skrivandets stund finns bland annat jobb som trappstädare i Uppsala, Jönköping och Stockholm.

Den tydligaste vägen är däremot Platsbanken. Det är den nationella sidan där Arbetsförmedlingen annonserar ut de jobb som finns tillgängliga. Fyll i ”Trappstädare” och ”Uppsala” för att därmed få upp alla lediga tjänster inom detta område. Är du ny på arbetsmarknaden eller söker städjobb utan någon erfarenhet av denna bransch? Kom ihåg att kontakter är den väg som de allra flesta får jobb via. Berätta för alla du känner att du söker jobb, lägg ut det på Facebook och var ihärdig. Det brukar långsiktigt ge resultat. 

1 Mar 2019