Vad ingår i en kontorsstädning?

Det är många moment som ska utföras om man vill ha ett rent och fräscht kontor. Allt från golvtorkning till fönsterputs, dammtorkning och tömning av papperskorgar. Gör sedan tillval.

Även om drömmen är det papperslösa kontoret, så är vi inte riktigt där än. Fortfarande har vi ofta pärmar och papper, ritningar och utbildningsmaterial, och vi tar del av en stor mängd reklamtrycksaker. Ganska mycket hamnar i papperskorgen, och den blir fort full. Likaså samlas det irriterande mycket damm på datorer och tangentbord, ovanpå hyllor och lysrör. Det är pappersdamm och helt vanligt damm också. En kontorslokal kan ganska lätt gro igen, om det inte finns någon som tar ett krafttag och gör rent. Det är en smart idé att anlita ett professionellt städföretag, med personal som har vana och som ser vad som måste göras.

Vanlig städning, och ovanlig

När man anlitar en städfirma, bestämmer man tillsammans vilka moment man vill ska ingå i städningen. Någon prioriterar rena speglar, andra vill ha vasken skinande ren. Det allra vanligaste är givetvis att golven görs rena och att plana ytor dammas och torkas. Papperskorgarna, som fyllts med reklam och färdiglästa informationsskrifter, ska förstås också tömmas. Toaletterna ska städas ofta, handfaten ska vara rena, och någon ska fylla på tvål och papper. Finns det ett kök, ska spis och diskbänk torkas. Bord, bänkar, fönsterkarmar och dörrlister ska också torkas. Sådana arbetsuppgifter sker ofta, de tillhör vanlig städning. Fönsterputsning behöver inte ske så ofta, men ändå med jämna mellanrum. Den ovanliga städningen, då? Ja, här pratar vi om att rengöra fläktar, städa arkivrum, göra rent bakom element och att städa ugnen. På ett 

är det moment som inte är så prioriterade som de skulle ha varit i ett hem. Kontoret är ju en arbetsplats, där den största aktiviteten sker vid skrivbordet.

Hygienplanen bockas av

Precis som man ibland ser på offentliga toaletter, kan man bocka av alla viktiga städmoment på en hygienplan. Inom livsmedelsbranschen är det till exempel väldigt vanligt att man listar alla maskinerna i en lokal, och så har man ett schema för rengöringsfrekvens. När man skriver kontrakt med en rengöringsfirma, kan man tala om vad man vill ha gjort, och när. Sedan bockar städpersonalen av när jobbet är gjort. Det är klara besked, så att alla vet vad de förväntas göra. Du vet också exakt vad du betalar för, och inget moment glöms bort när det ska städas på kontoret.

9 Mar 2020