Städtips: Så får du bort fläckarna

Städning är inte det roligaste vi har att göra i livet – men dstädmaterialet måste göras med jämna mellanrum. Att anlita en duktig städfirma är givetvis ett bra alternativ, men ibland kommer du att tvingas att bita i det sura äpplet och ta i lite med städningen själv. Här bjuder vi på några användbara städtips, som kan hjälpa dig att få ett rent och hygieniskt hem med en riktig hemtrevlighet.

Vinfläckar

Vinfläckar på kläder är ett problem som många har drabbats av, det är ju så lätt att man spiller rödtjutet på den fina, ljusa tröjan när man är lite i gasen en kväll på krogen. Men du behöver inte slänga bort din vinstänkta blus. Vi vet råd. Det du bör göra är att omedelbart skölja fläcken i kokande vatten. Ett annat alternativ är ar att lägga salt på fläcken för att därför byta ut det några gånger med någon timmes mellanrum. Därefter tvättar du plagget eller duken som vanligt och fläcken är förhoppningsvis borta.

Stearinfläckar på tyg

Levande ljus skapar alltid stämning, men när det smälta stearinet hamnar på den vackra duken är det inte lika roligt längre. Men det går att få bort! En metod är att lägga duken eller klädesplagget i frysen några timmar, efteråt är det i allmänhet lätt att plocka bort. En annan variant är att lägga på ett sugande material så fort som möjligt. Det kan vara hushållspapper, en stor näsduk eller varför inte ett melittafilter. Stearinet kan då smälta in i pappret istället för tyget. När det är klart går det att ta bort och tvättmaskinen får ta hand om resten av arbetet med den irriterande stearinfläcken.

En vidbränd kastrull

Glömde du kastrullen på plattan och gröten brände fast? Vi vet hur det känns, men även detta går att ordna med lite husmorskunskaper. En variant är att hälla i maskindiskmedel och koka upp och därefter låt kastrullen stå över natten. På morgonen kan du diska ut det svarta, men det kan ibland krävas ett par försök innan det blir helt rent. Man kan även strö lite bakpulver på en blöt tvättsvamp och sedan gnida rent i kastrullen. Det går förstås även att kombinera dessa båda metoder.

Grundtipset när det handlar om fläckar är att det är bäst att ta tag i problemet så snabbt som möjligt, innan fläckarna börjar torka in i materialet. Ibland kan det behövas förbehandling innan man tar till hett vatten och tvättmedel.

6 Mar 2017