Städningen - den minst uppskattade punkten på att göra listan vid en flytt

Ny bostad och äntligen dags för det roliga momentet då man kan packa upp och inreda? Fast först måste ni städa ur den gamla lägenheten. Tyvärr är inte alla moment i en flytt lika roliga.

Tyvärr är inte en flyttstädning det samma som en vanlig veckostädning. Inte heller liknar den en storstädning. Den är snarare gigantisk och kräver att alla tänkbara spår efter er försvinner. Det enda som tillåts vara kvar är normalt slitage på bostaden. Med andra ord är en flyttstädning tidskrävande och den behöver dessutom noggrann planering för att inget ska bli fel. Slarvar man kan man få bakläxa och det kan bli dyrt om hyresvärden eller de som flyttar in efter en i stället själva anlitar en städfirma. Räkningen kommer nämligen att skickas vidare till er. Därför är det bäst att städa efter alla konstens regler och inte missa någonting.

Ett par städar inför flytten

I kök och badrum är det lätt att det blir underkänt

Det värsta rummet att städa vid en flyttstädning är badrummet. Kalkavlagringar måste bort och smutsiga kakelfogar putsas. Under badkar och i golvbrunnen ska det rengöras. Likaså ska tvättställets vattenlås skruvas isär och rengöras. Precis allt ska rengöras inuti och runt omkring. Även köket ska rengöras från golv till tak då ofta klibbigt matos sätter sig i taket ovanför spisen. I skåp och även inuti vitvaror måste det putsas. Då man rengör en ugn kan det ta flera timmar innan ugnsrengöringsmedlet har verkat klart och man kan torka ur, så det tar tid. Köksfläktens filter ska även det rengöras samt bakom spis, kyl och frys. Köket och badrummet är de rum som man oftast glömmer vissa städmoment i och som man sen får klagomål på.

Att ta hjälp med flyttstädningen behöver inte vara kostsamt

I stället för att sköta flyttstädningen själv kan man anlita ett proffs. En städfirma specialiserad på flyttstädning kan alla moment som krävs och det blir skinande rent. De har de rätta redskapen och rengöringsmedlen för att städa ett hem optimalt efter en flytt. Skulle det ändå mot all förmodan bli klagomål på städningen så åligger det städfirman att komplettera så att den blir godkänd. Tack vare RUT-avdraget kan man idag dra av en viss del av arbetskostnaden på en flyttstädning. Detta gör att det inte längre är särskilt dyrt att anlita en städfirma. I stället kan man använda tiden till att komma tillrätta i den nya lyan.

12 Mar 2020