Så håller du borta skadedjur

Är det svårt att städa? Många tänker att det inte är särskilt svårt städa sitt eget hem, men det kan faktiskt vara det om man inte är van vid att städa. Många är de mammor och pappor som har curlat sina barn. Det har gjort att många av dem inte är vana vid att städa sina hem, inte förrän de flyttar hemifrån och då egentligen aldrig har städat sitt hem. Plötsligt ska ungdomen städa sin egen toalett, badkar, spis och hela köket. Många vet inte hur man ska städa för att det verkligen ska bli rent.

Skadesjur gillar äldre hus

Särskilt i gamla hus kan lite smuts som sitter kvar i köket dra till sig skadedjur. Har man en gång fått skadedjur är det väldigt svårt att bli av med dem. Särskilt om man har matrester kvar i köket. Särskilt har råttor i våra svenska hem ökat, visar Anticimex (ett skadesjursbekämpningsföretag) engen statistik. Så många som 51.000 saneringar av råttor gjordes under 2016, en ökning med 67 procent från året innan. Vad kan man själv göra för att inte få en råttinvasion?

Håll rent kring sopor

Det som drar råttor till sig är mat som finns kvar, har man till exempel suttit utomhus och ätit, och inte har tagit bort överbliven mat, kan råttorna vara i farten efteråt. Har råttorna en gång hittat till ditt hus, är det lätt att förr eller senare tar sin in i huset och gnager sig in genom små, små hål eller ventiler som ligger lågt nere i huset. Därför bör man städa förråd och lager, eftersom råttor gärna bosätter sig bland bråte. Man kan även hålla reda på växter som växt nära ens hus eftersom de kan ta sig in via växterna som växer längs ens fasad. Man bör också kontrollera ens sopor och ha en opcontainer med lock som inte råttorna kan få upp. Förutom råttorna är de flesta skadedjur ofarliga.

Håll rent i badrummet

Det vanligaste skadedjuret som finns i svenska hem är silverfiskar. De är ofarliga men kan kännas obehagliga att ha hemma. Då är vanlig hemstädning bland det mesta och bästa förebyggande som man kan göra för att motverka silverfiskar och råttor och andra skadedjur. Vissa skadedjur kan du inte på egen hand utrota, såsom vägglöss, om man nu skulle råka ut för sådana. Då måste du tillkalla någon skadedjursbekämpare och det kostar ganska mycket. Därför är den förebyggande städningen som är viktigast.

Håller du rent hemma, trivs inte skadedjuren. Det som vi tycker luktar gott, tycker skadedjuren är illa – och tvärtom. Allt det som vi tycker luktar illa, tycker de är mums. Så varför inte se till att det luktar rent, och att du har en hel del rengöringsmedel i hörn, nära sopor. Att hålla rent är därför en bra sak, om man bor i hus, särskilt i äldre hus. Att det luktar rengöringsmedel, gillar de inte till exempel.

Håll rent i köket

I köket är det därför viktigt att särskilt rengöra under diskbänk, golv och golvlister. Det är bra att rengöra spis, ugn, ugnsplåtar och -galler, liksom frys, kyl. I badrummet är det viktigt att rengör golvbrunn och golv för att undvika silverfiskar. De gillar nämligen allt det där som vi inte gillar; små rester från oss människor, såsom hudavlagringar och sådant som kan fastna i duschgolv. Då är det viktigt att rengöra just duschgolvet och golvet under badkaret för att göra miljön så ogästvänlig som möjligt för silverfiskarna.

Tycker du att du inte hinner med allt dett, är det mycket viktigt att du anlitar en städtjänst som hjälper dig hålla rent hemma. Då vinner du matchen mot skadedjuren. Läs mer på: http://www.hemstädningbromma.se.

12 Apr 2018