Så frostar du av frysen snabbt

Så frostar du av frysen snabbt. En frys som inte frostas av regelbundet är en frys som inte alls ger samma funktion. Dels så ryms det mindre - du får stora isblock som ligger i vägen för de livsmedel som du köpt och som ska placeras i utrymmet. Dels så drar en sådan frys också mer energi och kostar dig därmed också pengar; för att inte tala om vilken påverkan den har på vår miljö. Som en tredje anledning till varför du ska frosta av frysen är att den, helt enkelt, fungerar sämre om den är full av is.

All anledning att frosta av kylen alltså, men hur ofta ska detta ske? Det finns inga riktigt bra svar på denna fråga. Det enklaste rådet vi kan ge är att mota Olle i grind. Det vill säga, håll koll på frysen och agera så fort du ser att det börjar bildas is längs sidorna och längs kanterna.

Om isen blir tjockare än fem-sex millimeter så är det dags att frosta av. Vid den tjockleken så förloras en viss funktionalitet och där bör man också agera. Normalt kan man säga att det ska göras ungefär två gånger per år för bästa effekt. Varför inte i samband med vår- och höststädningen?

Så här gör du - steg-för-steg

Okej. Då är det dags att sätta igång med att frosta av frysen och det gör du bäst genom att följa de steg vi går igenom här nedan. Dessa ger ett effektivare jobb som inte ställer så högre krav på dig. Ett perfekt projekt att initiera under en regnig söndag. På med lite härlig musik på Spotify och sätt igång!

  1. Börja med att tömma frysen. Det här kräver att du har förvaring och att du kan placera matvaror och livsmedel i exempelvis frysboxar. Se till att ha sådana till hands innan du sätter igång. Om du frostar av frysen under vintern så kan du använda sin balkong som ett utrymme att ställa allting på. En kall dag är alltså exemplarisk för dig som saknar en- eller flera frysboxar. Passa även på att använda sopsäcken. Hur mycket mat finns i frysen som du förmodligen aldrig kommer att använda? Rensa ur i samband med avfrostningen. Målet är en fräsch och inbjudande frys igen.
  2. Stäng av frysen och täck golvet. I det här steget ska du stänga av frysen och lämna dörren öppen. Det innebär att det kommer att rinna ut vatten och detta kräver att du skyddar golvet från detta. Täck med hjälp av handdukar och använd en långpanna för att vattnet ska rinna i.
  3. Låt det ta tid. Det säkraste sättet är att låta tiden arbeta med smältningen. Du kan skynda på lite genom att hacka försiktigt med ett mjukare föremål - tänk en slickepott i plast - för att få bort isbitar. Du ska definitivt inte använda en ishacka. Metallen kan skada frysens ytskikt och leda till att den förstörs. Dessutom kan du skada dig själv också. Många försöker skynda på genom att använda sig av exempelvis hårfönar och hårtorkar. Det är inte bara dumt - det kan vara direkt livsfarligt. Vill du skynda på så är det bättre att koka upp vatten i en kastrull och ställa den i frysen. Här får du vara beredd på att byta med jämna mellanrum också.
  4. Rengör och diska. Plocka ur alla hyllor ur frysen och - viktigt! - låt dessa nå en rumstemperatur innan du diskar dem. Om inte så riskerar de att spricka som en följd av reaktionen mellan varmt vatten och kylan de kommer från. Gör även rent inuti frysen och se till att alla små hörn och skrymslen blir rena och hygieniska.
  5. Torka. Då all iss och snö är borta och då du tvättat rent invändigt så är det dags att köra igång igen. Slå igen luckan och sätt på frysen. Då den nått den önskade temperaturen så är det bara att ställa in alla livsmedel igen. Lycka till!

14 Sep 2020