Så får du ut så mycket som möjligt av din sopmaskin

Sopmaskiner är inte skurmaskiner. En sopmaskins huvudsakliga syfte är att sopa och suga upp torrt damm, smuts och skräp, både inom- och utomhus. Således gäller det att göra en del förberedelser innan man använder sopmaskinen, precis som när man skulle använda en kvast eller dammsugare. Utan dessa förberedelser får du inte ut det mesta av sopmaskinen, vilket gör att städningen blir lidande och tar längre tid. En av fördelarna med att använda en sopmaskin är ju just att det ska gå snabbt.

Läs manualen

Det här gäller för alla maskiner man köper. Läs alltid manualen innan du använder din sopmaskin. Inte alla sopmaskiner fungerar likadant. Något märkbart som skiljer olika sopmaskiner från varandra är driften. Vissa går på batteri eller el, medan andra går på gasol eller bensin. Det finns även sopmaskiner som är helt handdrivna. Att läsa manualen behöver inte ta mer än några minuter, och kan göra att din städning blir säkrare, snabbare och mer effektivt utförd.

Röj undan ordentligt där sopmaskinen ska köras

Din städning blir mer effektiv om du ser till att röja undan ordentligt innan du börjar köra med sopmaskinen. På så vis slipper du stanna till lite då och då för att till exempel flytta en stol eller plocka upp någonting från golvet. Om du inte röjer undan ordentligt först, kommer städningen att ta lite längre tid och även vara mer fysiskt ansträngande. Dessutom är sopmaskiner ofta ganska stora, så det är inte alltid lätt att köra in mellan två föremål (till exempel en stol och ett bord). Jämför med en dammsugare till exempel, där du enkelt kan föra in det lilla munstycket i trånga vrår.

Töm hellre behållaren för ofta än för sällan

Visserligen bör en full behållare inte ha alltför stor effekt på en bra sopmaskin, men det kan bli små skillnader i hur den manövreras. En full behållare gör sopmaskinen lite tyngre och blir därmed lite osmidigare att hantera. Den drar även lite mer bränsle. Det här är mycket små mängder bränsle vi talar om i så fall – men det är bra att ha som regel att hellre tömma behållaren för ofta än för sällan. Dessutom blir det mindre fysiskt ansträngande att tömma behållaren innan den hunnit blivit full.

Undvik fukt

Många sopmaskiner är utformade för att användas på torra ytor. Om sopmaskinen skulle användas på fuktiga ytor skulle det förmodligen inte orsaka några skador på den, men det kan tillfälligt påverka dess funktion negativt. Vanligtvis är borstarna tillverkade för att fånga upp torrt damm och skräp – inte väta.

Använd den ofta

Att använda en sopmaskin är bland det mest effektiva sätten man kan städa på. Desto oftare ett område städas med den, desto lättare kommer städningen därefter också att bli. Det här gäller när man städer överlag. Ytor som inte rengjorts på väldigt länge är väldigt svåra att få rent på ett snabbt och effektivt sätt. Ytor som däremot städas ofta brukar inte vara något problem att rengöra.

1 Jun 2017