Så får du bort gruset lättast

När snön helt har smält bort är det bara en sak kvar som bevisar att is och snö tidigare funnits på gator och mark – gruset. Eftersom sandning skett de halkiga dagarna och traktorerna sedan samlat ihop snö och is ligger det inte sällan grus lite överallt. Det kan vara allt från större grushögar där det tidigare legat snöhögar till grus på de allmänna gatorna. Nu ska gruset bort…

Din egen uppfart – Piasava

På din egen uppfart räcker troligtvis piasavakvasten gått och väl. I vissa kommuner rekommenderas invånarna att borsta ner sitt eget grus till allmänna bilvägar. Detta så att kommunen sedan kan komma och hämta detta med en större sopmaskin. Risken är annars att invånare väljer att dumpa gruset i skogen. Korrekt hantering är annars att åka med gruset till en återvinningsstation. 

Innergården  - Mindre sopmaskin

Vid lite större innergårdar eller gemensamhetsytor kan en mindre sopmaskin vara ett effektivt sätt att minimera mängden grus. Dessa finns både i manuella enklare modeller till de större motordrivna. De mindre kan ha uppsamlare vilket gör att du bara behöver gå omkring med maskinen där det ligger grus varpå allt samlas ihop. Betydligt snabbare, och inte minst skonsammare, än att borsta med kvast under en längre tid. 

De manuella sopmaskinerna kan köpas för under tusenlappen och uppåt. Delvis beroende på märke, storlek och modell. 

Det finns även maskindrivna modeller som används vid större mängd grus eller om man vill borsta på större ytor. De har samma princip, med snurrande borstar, men finns utan behållare. 

På gräsmattan – Sopmaskin för gräsmatta

Sopmaskiner är tillverkade för att användas på asfalt och hårt underlag. Det gör att sopborstarna inte alltid bör användas på gräsunderlag. Risken är helt enkelt för stor att gräset slits sönder. Det finns istället enklare modeller som används för att borsta ut gruset från gräsmattan till närliggande markyta. Därifrån kan gruset sedan borstas ihop till stora högar eller direkt borstas upp av en sopmaskin. 

Stora ytor  - Beställ sopning

Är det riktigt stora ytor är det enklaste att beställa hämtning. Hjälpen hittas hos företag som jobbar med markarbeten, trädgårdsskötsel m.m. I dessa fall bör du tänka på att flytta på bilar, cyklar och allt annat som står i vägen. Ska ett företag anlitas är det lika bra att de verkligen får göra arbetet korrekt från början.

De kommer då ut med en stor sopmaskin som en förare navigerar på området. Sopmaskinen sopar upp gruset under sig och samlar in det i stora behållare. På det viset kan de sopa upp stora mängder grus, på stora ytor, under kort tid. 

Jämfört med arbetet man själv behöver lägga ner för att sopa ihop gruset är grushämtning prisvärt. Men samtidigt kostar det en del. Går man däremot flera stycken i ett grannskap brukar det inte bli för dyrt per person. 

9 Jul 2018