Planerar du att anlita städhjälp?

Svårt att hinna med allt i vardagen? Är ditt hem ett ständigt kaos och ett dåligt samvete? Funderat på om du skulle ta hjälp hemma för att slippa städningen som är det tråkigaste momentet?

Sedan flera år tillbaka är det vanligt att även privatpersoner anlitar städhjälp till hemmet, för att underlätta i vardagspusslet. Alla vet säkert att det finns möjlighet till avdrag för hushållsnära tjänster vilket kallas RUT-avdraget. Förkortningen står för rengöring, underhåll och tvätt, och inte för en person som heter Rut även om det råkar vara så.

Så är det äntligen din tur att unna dig städhjälp i Stockholm? Då vill du säkert veta vad som ingår i tjänsten. Har du vänner som anlitar städhjälp? Be gärna om rekommendationer om de har funnit en bra firma och fråga även om det är något speciellt de vill att du ska tänka på. Dubbelkolla också med företaget du anlitar vad de har för säkerhetsrutiner med sekretessavtal och försäkringar om olyckan skulle vara framme.

Ordinarie städhjälp i hemmet

Det vanligaste som ingår i en veckovis städning är dammsugning och våttorkning av golven i alla rum samt torkning av golvlister och dörrkarmar. Dessutom dammar städaren av alla ytor såsom hyllor, skrivbord, sänggavlar, sängbord, tavlor och möbler. När du vet att städhjälpen är på väg är det bra om du flyttar undan större saker som ej står på rätt plats.

Plocka undan löst liggande saker eller saker som täcker bord, skrivbord etc. När du haft hjälpen i ett par veckor kommer allt gå på rutin och du kommer att uppleva att du har ett helt nytt och fräscht hem. Du slipper den överhängande känslan eller tröttheten som kommer över dig så fort du ser en dammtuss.

Extra noggranna i vissa utrymmen

Självklart är städningen extra noggrann och mer omfattande i badrum och kök som kräver extra god hygien samt ofta blir stökigt fort. I en ordinarie städning av badrummet ingår till exempel rengöring av toalettstol och badkar eller dusch. Dessutom torkas alla rör av och golvbrunnar rengörs om möjligt.

I köket förekommer ofta stänk och kladd, så här fukttorkas skåpdörrarna ordentligt. Dessutom rengörs givetvis kakel, hela spisen utvändigt såväl som diskho och spisfläkt. Vid vissa tillfällen vill du säkert ha extra hjälp och då kan du beställa till en storstädning där det ingår klart många fler moment och detaljer i städningen. Det går att få hjälp med i princip allt du kan tänka dig inom städning!

2 Nov 2020