Organisera din hemstädning

En stor hemstädning är för många ett nödvändigt ont. Det är kanske inte roligt att börja med det, men när det väl är gjort kan det kännas riktigt skönt. Hemmet är nu rent och du behöver inte fundera på att städa igen på ett tag. För att hemstädning ska utföras så väl som möjligt, är det bra att ha en plan. Det här är precis som med andra typer av arbeten – ofta genomförs det bättre om en struktur finns innan man börjar.

Tid och renlighet

Hur mycket tid du har och hur rent du vill att huset ska bli, är två saker som är bra att avgöra på förhand. På så vis kan du sätta upp ett städschema som effektiviserar arbetet. Tänk verkligen efter kring hur mycket tid du har, hur motiverad du känner dig och vad du kan göra. När du väl har börjat finns det vissa praktiska saker att ta hänsyn till.

Till exempel:

  • Arbeta uppifrån och ned. Att inte arbeta uppifrån och ned är ett vanligt misstag som skapar merarbete. Om du börjar med att dammsuga golven finns en risk att du får dammsuga ytterligare en gång, efter att du har torkat av damm, brödsmulor och annat smuts på bord och hyllor. Har du begränsat med tid är det bäst att börja röja, och därifrån jobba dig mot torkning, dammsugning och moppning.
  • Gör lite varje dag. För den genomsnittliga svensken, som jobbar ungefär åtta timmar om dagen, fungerar det ofta bäst att städa lite varje dag. På så vis slipper du få en rejäl röra att reda upp, samtidigt som hemmet hålls i bra skick. Även om man städar lite varje dag, krävs en lite större hemstädning någon eller några gånger i månaden, beroende på vad man har för preferenser.
  • Gör en checklista. Ett bra sätt att effektivisera arbetet på är att göra en checklista. Du vet då precis vad du ska göra och slipper ödsla tid på att fundera på vad nästa steg är.

Anlita en firma för jobbet

Att anlita en firma för hemstädning i Malmö är vanligt idag. Särskilt vanligt är det kanske i storstäder (Malmö, Göteborg, Stockholm t.ex.), eftersom det finns ett stort utbud av firmor att välja mellan. Sedan rut-avdraget infördes har det blivit riktigt billigt också. Att hitta en firma är enkelt. Vill du ha hjälp med hemstädning i t.ex. Malmö, kan du göra på följande vis:

  1. Sök på nätet efter ”Hemstädning Malmö offerter”.
  2. Granska resultaten och gå in på så kallad offertsida
  3. Beskriv ditt uppdrag, att du behöver hjälp med hemstädning i Malmö. Få med hur många kvadratmeter yta det är som ska städas och hur ofta
  4. Vänta och låt offertsidan ta kontakt med firmor i ditt närområde (Malmö i det här fallet)
  5. Ta emot offerterna och jämför priser och erbjudanden. Kolla även upp firmorna ordentligt innan du bestämmer dig för att anlita någon. 

Lycka till!

27 Dec 2017