Olika städtjänster och hur RUT-avdraget påverkar dem

På senare år har städtjänsternas popularitet fullkomligt exploderat. En stor anledning är givetvis att beslutsfattarna i riksdagen i Stockholm införde RUT-avdraget, som har gjort det möjligt att i princip dra av hälften av kostnaderna.

Vissa städtjänster har dock legat mer stabilt i popularitet än andra. Det här handlar till exempel om kontorsstädning. Kontor har länge behövt anlita en städfirma för att hålla rent på arbetsplatsen – detta så att personalen kan fokusera på annat som hör jobbet till. De som beställer kontorsstädning är dock i nästan samtliga fall företag och får därmed inte använda sig av rut-avdraget.

Idag finns en rad olika städtjänster att välja mellan. Hur har rut-avdraget påverkat dem?

Kontorsstädning

Kontorsstädning är något som varit populärt länge och som inte bör ha påverkats av rut-avdraget nämnvärt. Det är nämligen bara privatpersoner som får göra dessa avdrag. Dock kan det nog sägas att mängden firmor som sysslar med kontorsstädning har ökat, vilket kan vara kopplat till införandet av rut-avdraget.

Ett scenario kan vara att genom rut-avdraget har fler städfirmor fått en bättre ekonomi. Det här har i sin tur låtit dem expandera till att även ta hand om kontorsstädning. Något annat som kan påverkat populariteten är att många nya kontor ständigt ploppar upp i storstäderna (Stockholm och Göteborg främst). Främst i Stockholm har många nya kontor öppnat som är verksamma inom IT-branschen. Kontorsstädning är en nisch som troligtvis kommer att möta en god framtid. Inte minst då de inte är lika beroende av rut-avdraget som andra nischer är. Dock finns idag inga planer på att lägga ner avdraget.

Flyttstädning

Flyttstädning är en annan nisch som många städfirmor riktar sig mot. Flyttstädning omfattas, till skillnad från kontorsstädning, av rut-avdraget. Det här har medfört att efterfrågan på den här tjänsten växt lavinartat sedan beslutsfattarna i Stockholm införde avdraget.

Att anlita flyttstädning är inte alls ovanligt. En flyttstädning ställer höga krav på dem som utför den, vilket kan göra att många privatpersoner drar sig för att göra det. En annan faktor som spelar in är att privatpersonerna redan tagit ut sig genom att packa in saker i lådor och genom att ha jobbat med flytten som helhet. Att då hitta orken för att ta sig an städningen kan kännas ganska tungt.

Trappstädning

Trappstädning påverkas i viss mån av rut-avdraget – men inte i lika stor omfattning som till exempel hemstädning och flyttstädning. Anledningen är att det förmodligen oftast är företag eller bostadsrättsföreningar som anlitar trappstädare. Dock finns det givetvis även privatpersoner som anlitar en firma för trappstädning. Emellertid är det förmodligen inte alls lika vanligt som att till exempel anlita just flyttstädning eller hemstädning.

Precis som när det kommer till kontorsstädning, verkar trappstädning inte vara lika känsligt för rut-avdragets vara eller icke-vara. Dock är en mycket stor del av Sveriges städföretag beroende av att rut-avdraget finns. Således kan även firmor som sysslar med trappstädning drabbas mycket hårt om det inte är deras största nisch.

22 Feb 2017