Inför jul och nyår krävs en storstädning

Tiden flyger när man har mycket att göra. Och mycket att göra är det många som har. Arbetar man heltid, flyger verkligen tiden. Innan vi vet ordet av är det jul och nyår. För många som ska fira de stora högtiderna innebär det att man samlar familjen, släkten och vännerna. För dem som inte firar jul av religiösa skäl, är just det att man samlar sin familj och släkten skäl nog för att fira julen. Vi är dålig på att hålla ihop familjen i Sverige. Här har vi lärt oss vikten av självständighet, att inte var beroende av någon, inte ens av sin egen familj. Det har gjort att många av oss är ensamma. Mer än hälften av oss är ensamhushåll. Det innebär att för många är det i så fall ännu viktigare att samla familjen och passa på att träffa dem. 

Vad ska till när man har familjeträff?

De flesta vill äta gott när man träffas. Att äta och göra något speciellt gott ät ett sätt att hedra alla som har tagit sig till familjeträffen. Speciellt när det dessutom är jul. Då är förväntningarna skyhöga för många. Man vill äta den där goda julmaten. Man vill ha julklappar, julgran och juldekorationer. Någon kanske vill gå till kyrkan när det är ju, just för att de kanske alltid har gått till kyrkan och lyssnat på julmusiken, sett kyrkan när den är som finast. Man kanske vill mysa med sin familj och äter godis, kolor och härlgia bakverk.

Det måste vara städat till jul

Andra traditioner lagom till julen är att man vill ha det städat och rent. Under en högtid är det meningen att alla ska kunna vara lediga och inte behöva städa, tvätta eller laga mat. Det brukar man göra innan helgerna startar. Att då storstäda inför en helg låter sig inte göras för många som arbetar heltid. Har man ett krävande arbete är det inte så lätt att få orken och tiden till att städa så där som man önskar att man gjorde. 

Anlitar man ett städbolag, får man alltid dra av 30 procent som allra mest under ett helt år. Anlitar du ett städbolag bara någon gång, kan du dra av mer än 30 procent. De 30 procenten gäller under hela året och per person. Med Rut-bidraget får du ner priset ordentligt. Många städbolag gör också avdraget åt dig, så att du slipper joxa med ansöknigsblanketter och slipper se hela priset, utan ser och betalar bara för städningen efter Rut-avdraget är gjort. Här kan du läsa mer om hur du kan anltia ett städföretag för storstädning i Stockholm: storstädningstockholm.net.

23 Nov 2018