Hitta rätt skolstädning

Om du är ansvarig för en skola när det kommer till leverantörer för skolmaterial eller tjänster, är det antagligen du som väljer vilken städfirma som ska komma och städa i din skola. Att skolan blir riktigt ren och städad är mycket viktigt då barnen och skolpersonalen vistas i skolan hela dagarna. Ingen annan skulle acceptera att vistas hela dagarna i en miljö som många skolor befinner sig i. Många skolor har dammiga korridorer, klotter på väggarna i matsalen, tuggummin som är klämda under stolar och skolbänkar. Det är helt enkelt en oacceptabel arbetsmiljö för alldeles för många. Därför borde alla politiker och skolledning prioritera skolstädningen. Men om det inte finns pengar till det (som det alltid brukar heta)? Här kommer vi med några bra tips på vad man kan göra om så är fallet.

1. Låta barnen och lärare städa skolan

I Japan låter man barnen och lärarna tillsammans städa skolan innan de går hem. Gissa om det är rent och fint i de skolorna. Det är så städat och rent därför att eleverna fattar att om de smutsar ner, klämmer tuggummin under stolarna och skolbänkarna eller klottrar på väggarna så är det ingen annan än de själva som blir tvungna att ta bort det och städningen tar längre tid än vanligt. Skulle man införa detta ändå från förskoleklass, och alla såg till att göra det tillsammans, skulle det inte bli så många protester. Tillsammans skulle alla bli ansvargiga för att ha en ren och fin skola.

2. Låta billigaste städfirman städa

Ett annat alternativ är låta den allra, allra billigaste städfirman göra jobbet. Det blir billigt i det korta loppet, men hur städat blir det. Det märkliga med att anlita en billigstädfirma är oftast det, att en städfirma som endast tar lite betalt, knappt städar skolan alls. Städarna tänker att kunden "får det som de betalar för" och om då städningen inte kostar särskilt mycket tänker städarna att de inte behöver städa särskilt noggrant. Och då undrar man ju varför man ska anlita en städfirma överhuvudtaget, om de knappt städar.

3. Prioritera städningen framför andra utgifter

Det sista alternativet är att låta städningen kosta, och i stället dra ner på andra utgifter. För många människor låter det som något alldeles oerhört, men om alla tänker efter, inser nog de flesta att en städad skola som är ren och fin ger en bättre miljö för alla. Då innebär det att om man anlitar en städfirma som faktiskt får kosta, så får man en väldigt fin miljö där alla kan trivas. Läs mer om här om hur man kan få skolstädning i Stockholm

24 Nov 2019