En miljövänlig städning är lätt som en plätt

Hur kan man göra städning mer miljövänlig? Är miljövänliga rengöringsmedel till städning lika bra som andra? Här kan du läsa om hur du städar med miljötänk och hur du gör städningen lättare.

Det går inte att komma ifrån att de flesta rengöringsmedel är fulla med kemikalier och är därför inte speciellt bra för miljön. Det kan vara rengöringsmedel till ugnen, toaletten men även golv och tvättmedel. En del använder även spray för att det ska lukta bättre inne vilka är lätta att andas in och det är inte heller bra. Parfymen som finns kan också vara irriterande för luftvägar och vara ett bekymmer för allergiker och astmatiker. Så hur kan man städa med hänsyn till miljö och omgivning? Här kommer lite grundläggande tips.

Ersätt starka rengöringsmedel på ett lätt sätt

Ett bra rengöringsmedel som de flesta har stående i skafferiet är 24 procentig ättika. Ättika kan vara frätande så man behöver blanda med vatten. Det gör man genom att blanda ättikan med ljummet vatten, ungefär 1-2 deciliter ättika i en vanlig skurhink är lagom för att moppa golvet. Är det lite smutsigare så kan du blanda hälften ättika och hälften ljummet vatten i en sprayflaska och spraya på fläckarna. Ättika fungerar också alldeles utmärkt till att få bort kalkavlagringar. Bikarbonat är också ett bra rengöringsmedel och kan med fördel användas i bland annat badrummet. Luktar det illa från avloppet så rensar du först bort det som går och häller ner en kopp bikarbonat i avloppet. Låt verka och häll sedan ner lite mer än en kopp ättika för att sedan spola med varmt vatten. Skonsamt för dig och skonsamt för miljön.

Fler tips för en skonsam städning

Såpa är också ett miljövänligt alternativ som går att använda till det mesta och har i regel också en mycket skonsam lukt. Välj en såpa som har en miljömärkning. Såpa kan användas för att skura golv, har du trägolv är faktiskt såpa det bästa alternativet för att golvet ska hålla längre. Såpa är också perfekt till att göra rent ugnen med, då ska du gno ugnen med outspädd såpa och sedan låta verka en stund. Glöm inte att torka av såpa helt innan du använder ugnen. Spara gärna gamla lakan och handdukar till att torka av med eller köp mikrofibertrasor. Mikrofibertrasor har också fördelen att de lyfter smutsen. Det går att städa lätt och miljövänligt utan att det blir mindre rent! 

11 May 2020