Det bör man städa varje vecka

Är en städning svår att göra? Vad ska man börja med, om allt ligger huller om buller i en enda röra? Hur får man ordning på oredan? Det finns en populär serie på Netflix som handlar om den japanska kvinnan och städexperten Marie Kondo. Det första hon ser till att alla som vill lära sig städa, är att göra sig av med allt som inte ger en själv glädje. Hon utbrister att varje sak som man väljer att behålla, ska ge en "ping" av glädje i hjärtat när man håller i den. Hon hälsar dessutom på alla hem som hon kommer in till. När man slänger sakerna man har haft, ska man tacka varje sak, som har funnits i hemmet och gjort nytta, men som inte gör det mer. När man sedan ska städa, måste man ge varje sak en plats. När alla sakerna har fått sina olika platser i hemmet, är det städat, och det blir lättare att hitta den.

Ordning och reda varje fredag

Är man en person som gillar ordning och reda, och dessutom vill ägna helgen åt allt som är roligt i stället, kan man se till att städa, antingen på torsdagen eller fredagen. Då börjar man med att se över sina saker. Ska de behållas, ges bort eller säljas? Om man behåller dem, ska man lägga alla sakerna på sina egna platser. Det är början på att få ordning i hemmet. När alla sakerna ligger på sina platser, kan man börja med att rengöra hemmet. I vilken ordning man vill göra detta, beror på vilken personlighet man är. Här kan vi rekommendera att börja med det svåraste och mest krävande såsom toalett och kök. Städar man dem ordentligt, är det mest över sedan när man är färdig med de utrymmena.

  1. Städa kök – när du städar köket, börja med att diska, om det finns disk som behöver det. Plocka sedan undan allt som är diskat, och lägg varje sak på sin plats. Rengöra sedan diskbänk, arbetsbänk och eventuellt under diskbänken om det är smutsigt där. Rengör fönsterbrädor och eventuella hyllor i köket. Rengör sedan spis, mikro och ugnen. Behöver kylskåpet städas? Ta en fuktig trasa och diskmedel och torka rent inuti och utanpå.
  2. Städa badrum – använd olika trasor till handfat och badkar och andra, särskilda trasor till toastolen. Använd gärna miljövänliga rengöringsmedel såsom grön såpa av Grumme. Häll såpa i toastolen. Låt verka. Gör en blandning av vatten och såpa i en tom sprutflaska. Sedan kan du spruta av flaskan på handfatet och badkaret och torka sedan rent i handfat och badkar. När du sedan är klar med det, sprutar du på samma sätt i toastolens toaring. Torka rent med trasor avsedda för den. Borsta toastolen ren och spola.
  3. Städa vardagsrum – ta en trasa som är avsedd för vardasgrummet och spruta på av flaskan på trasan och torka bort damm på fönsterbrädor, hyllor och bord.
  4. Städa sovrum – torka med trasa, avsedd för sovrum efter att du sprutat på av flaskan med rengöringsmedel.

När alla rum är färdiga, är det sedan bara att dammsuga golv och moppa dem rena. Eller så anlitar man en städfirma som utför allt detta åt dig. Läs mer på: https://www.hemstädningupplandsväsby.se.

14 Aug 2019