Avsluta din flytt med klass

Man ser tyvärr att fler och fler väljer den enkla utvägen i samband med sina flyttar. Enkel - och felaktig. Detta då det handlar om flyttstädning och undermålig sådan. Många verkar ta en ren chansning med sin flyttstädning; en chansning som innebär att man tar för givet att den som står redo att flytta in inte ska orka klaga och kräva ersättning. Något som också kan fungera då det ligger i mångas natur att undvika konflikter. En sådan konflikt tycker vi dock att man ska gå rakt in i.

Du har rätt att flytta in en städad bostad och det är upp till säljaren att se till att en flyttstädning är gjord. Det har du all rätt att kräva, en flyttstädning är obligatorisk och du kan – vid utebliven eller undermålig sådan – också kräva ersättning. Till en säljare så säger vi således följande: se till att sköta din del av överenskommelsen och sköt om din flyttstädning. Visa lite klass, helt enkelt. Till köparen så är rådet att klaga och kräva ersättning om städningen inte når den klass du har rätt att förvänta dig.

Om du inte hinner - ta hjälp

Det som ställer till det för många är inte någon bristande ambition eller ovilja att städa. Istället handlar det om att en flytt, så att säga, tar ut en viss tullavgift. Man är trött efter att ha burit, man är stressad, man har tankarna på annat håll och man klarar inte av att städa enligt den lathund som en flyttstädning kräver. För, det är jobbigt.

Har du en bostad i Örebro som ska flyttstädas så räcker det inte med att dammtorka, dammsuga och moppa – det är precis allt som ska rengöras och städas. Därför bör man också skaffa sig en väg ut på ett tidigare stadie. Känner man med sig att tiden är knapp och tiden ringa – se till att anlita en städfirma.

Städfirma, flyttstädning och rut-avdrag

Det behöver inte bli så dyrt att ta professionell hjälp. Om du bor i en medelstor stad som Örebro – eller än bättre, i en storstad som Stockholm – så kan du dra nytta av konkurrensen. Begär in offerter från flera städföretag och sätt igång med en liten förhandling då du fått prisbilden presenterad för dig. Det kan sänka kostnaden ganska rejält.

En annan sak som definitivt gör det är den generösa skatterabatt som finns för flyttstädning och andra hushållsnära tjänster: Rut-avdraget. Detta innebär att du kan anlita en städfirma, få en flyttstädning utförd och där halva beloppet är draget på fakturan du får efter att jobbet är gjort.

Det kräver dock att A) du är berättigad att använda Rut-avdraget (det kan du kolla upp på Skatteverkets hemsida) och B) att städfirman är registrerad för F-skatt. Taket för Rut-avdraget är årligt och personligt och det når en höjd på 25.000 kronor som du kan röra dig under. Ett bra sätt att slippa krav på ersättning som en följd av undermålig flyttstädning.

31 Oct 2018