Allt det ska ingå i en flyttstädning

Ska du flytta och oroar dig för själva flytten? Du vet väl att om du ska flytta kan du anlita flyttjänster som ingår i RUT-avdraget? Du kan få hela flytten eller delar av flytten avdragen som en RUT-tjänst. Förut var det endast flyttstädningen som ingick i RUT-avdraget, men sedan årsskiftet gäller alla delar i flytten; packningen, flytten, flyttstädningen och uppackningen. Det gör att du antingen kan anlita en flyttfirma att göra alla delarna. Vissa flyttfirmor har även flyttstädning som de kan ta hand om. I så fall är det bara för dig att lämna över nyckeln till den gamla bostaden, så tar flyttfirman över allt ansvar och lämnar sedan till sist nyckeln till den nya ägaren. Bra, praktiskt och enkelt för dig.

Du kan anlita endast en del av flytttjänsterna

Men du kan även dela på de tjänster som du anlitar av en flyttfirma. Antingen packar du själv och flyttfirman hjälper bara till att packa allt, bära packlådorna och möblerna och ser till att de kommer rätt, och packar upp på det nya stället eller så packar du dina egna saker, liksom packar upp och flyttfirman bara bär sakerna och kör dem till rätt ställe och ställer in sakerna rätt. Sedan återstår den viktiga flyttstädningen. Antingen städar du själv, och då gäller det att du har koll på allt som behöver flyttstädas. I princip är det allt; från golv till tak. Inget får lämnas kvar eller orört. 

Gör en lista och bocka av när du är klar

Bäst är om du har en lista på vad som ska göras och bara bockar av den vartefter som du gör de olika göromålen.

I köket:

Alla köksskåp och köksluckor ska rengöras på insidan, och på utsidan. Diskbänken ska rengöras, liksom arbetsbänken. Spisen ska rengöras, liksom i ugnen och bakom spisen. Köksfläkten ska rengöras, då tar du ner själva fläktfiltret och rengör det ordentligt. Diskhon ska rengöras, liksom vattenkranen. Alla vitvaror ska tömmas och rengöras. Ta loss alla hyllor och lådor. Diska ordentligt och låt torka av. Fönster, liksom fönsterbrädor ska rengöras. Alla socklar, dörrlister och dörrar ska rengöras, även ovanpå.

I badrummet:

Allt porslin ska rengöras; handfat, toastol och badkar. Allt kakel, uppåt väggarna, klinkern på golvet, liksom duschstället och blandare. Badrumsskåpen ska rengöras, speglar, lampor, och alla vägguttag, liksom element och även bakom elementet. Finns det vitvaror även i badrum ska de rengöras. 

I alla rum:

Alla garderober ska tömmas och rengöras. Alla dörrar ska rengöras, glömt inte ovanpå dörrarna, dörrlister, golv och golvlister ska rengöras. Alla element ska rengöras, även bakom elementen. Alla fönster ska putsas, liksom fönsterbrädor. Glöm inte att rengöra uttag, och ventiler i varje rum. Finns det fläckar på tapeterna ska även de rengöras.

Varför inte anlita en flyttstädningsfirma?

Om du tycker det är mycket att städa, kan du alltid anlita en flyttstädningsfirma. Bor du i Malmö finns det mer än 350 städfirmor att välja mellan. Vilken ska du ta? Det är viktigt att det blir noggrant och bra gjort, annars riskerar du att den som flyttar in i din gamla bostad anlitar en städfirma som du sedan får betala i alla fall. Varför inte anlita en städfirma som städar enligt de många riktlinjer som Mäklarsamfundet har? Då vet du att städningen blir väl gjord och du slipper oroa dig vidare över det.

30 May 2018