Hur du tvättar markiserna

Tvätta markiser bör man göra av flera skäl. Framför allt ser det bra ut att ha fräscha och rena markiser på sitt hus (smutsiga dukar kan sänka helhetsintrycket en hel del), men de bör också hållas fräscha för att förhindra framväxt av mögel. Blir markiserna blöta, och om väven inte får torka riktigt, skapas mycket bra förutsättningar för möglet att växa fram. Mögel kan förstöra ett par fina markiser – håller man efter dem ordentligt kommer de dock att räcka i många, många år framöver.

När en markis ska tvättas är det viktigt att känna till vad man bör göra, och vad man inte bör göra. Det finns en hel del vanliga misstag som begås när dukarna ska tvättas, och dessa bör du undvika.

Vad du bör göra och inte göra

På markisduken finns en skyddande beläggning på dess väv. När markisen ska tvättas är det därför viktigt att inte använda sig av medel som kan förstöra den här väven. Medel som kan göra just detta, men som annars används i ganska hög utsträckning, är klorin, tralltvätt och mögeltvätt. Det här är givetvis inte de enda medlen som kan skada markisen, utan det finns en del andra kemikalier på marknaden som inte heller bör användas.

Vad man bör då använda? Det bästa är att göra en egen tvållösning. Ta fram en behållare (en hink eller balja till exempel) och fyll den med ljummet vatten. Häll sedan i tvålflingor och rör om lite. Tvålflingor kan vara svårt att få tag på i många butiker, men de mer välsorterade bör ha dessa i utbudet.

Ångtvätt och högtryckstvätt

Du bör INTE använda dig av högtrycks- eller ångtvätt vid rengöring av markiser. Dessa kommer med stor sannolikhet att förstöra fibrerna i dukens väv, och vid hög värme kan väven till och med krympa. 

Använd dig istället av en vanlig trädgårdsslang. Ett lagom hårt tryck bör räcka utmärkt för att rengöra det som rengöras skall.

Undvik hårda borstar

När du har gjort din tvållösning bör markisen rengöras med ett redskap. Tänk då på att ta en ganska mjuk borste för att vara så snäll som möjligt mot duken. En hårdare borste kommer givetvis inte att förstöra markisen på en gång – men på lång sikt är det bästa att ha en mjuk borste för att förlänga markisernas livslängd.

Markisernas övriga delar

Det är givetvis inte bara duken som är en del av markisen. Markisernas stativ, vikarmar och andra metalldetaljer bör också rengöras regelbundet. Metallen är naturligtvis inte lika känslig som duken, och här är det inte lika noga vilka kemikalier som används. Det som dock kan rekommenderas är helt enkelt ljummet vatten, vanligt diskmedel och en borste (exempelvis en diskborste, eller en tandborste för de mer trånga utrymmena). Används sedan en trasa, vanlig disktrasa förslagsvis, för att torka ytorna som du rengjort.

Om du märker att delarna gnisslar, kan du passa på att smörja stativets rörliga delar. Tänk på dock att vara mycket försiktig så att inte markisens dukar får smörjmedel på sig!

16 Nov 2016